Dakkapellen op verschillende daken

Als je van je zolder een extra kamer wilt maken, dan kom je eigenlijk niet onder een dakkapel uit. Een dakkapel vergroot de vloeroppervlakte waar je rechtop kunt staan, laat veel meer zonlicht en buitenlucht binnen, en biedt je een beter uitzicht. Er zijn vele modellen dakkapellen. Welk dakkapel bij jouw woning past, hangt van je huis af. Een model dakkapel zou moeten passen bij de stijl van je woning. Bij dakkapel Breda zijn er vele modellen en mogelijkheden voor het plaatsen van een dakkapel. We zullen in dit artikel vier modellen dakkapellen aan de orde stellen.

Dakkapel met rieten dak

Als je huis een rieten dak heeft, dan valt een dakkapel uit de toon als dat geen rieten dak heeft, maar bijvoorbeeld dakpannen of een plat dak. Als een dakkapel met rieten dak net onder de nok van het huis begint, dan kan een dakkapel worden gemaakt met een dak waarvan de hoek niet zoveel afwijkt van de hoek van het dak van het huis. Je krijgt een vloeiend geheel zonder dat de dakkapel uit de toon valt.

Dakkapel met schuin dak

Als een huis geen rieten dak heeft, dan kan je kiezen voor hetzelfde model dakkapel als beschreven in de voorgaande paragraaf. Een rieten dak ligt in dat geval niet voor de hand, maar wel een met dakpannen. Dan dienen wel dezelfde stijl dakpannen te worden toegepast, als is gebruikt voor de rest van het dak van het huis. Bij voorkeur gebruik je daarvoor dezelfde dakpannen als die van het dak zijn verwijderd om de dakkapel te kunnen plaatsen. Het beoogde resultaat is weer een dakkapel dat tamelijk goed opgaat in het dak van het huis.

Lees tip:  5 tips om je perfect eethoek uit te kiezen

Dakkapel met zadeldak

Bij een huis met een bouwstijl uit de 19e eeuw, die je in het centrum van een Nederlandse stad kan aantreffen, past het beste een dakkapel met een zadeldak. Die bouwstijl wordt nog altijd hier en daar toegepast bij nieuwe woningen. Een dakkapel met een plat zou bij die bouwstijl niet passen. Wat in de vorige paragraaf is geschreven over het type dakpannen, gaat ook hier weer op.

Dakkapel met een plat dak

Een dakkapel met een plat dak is een veel gemaakte keuze voor een modern rijtjeshuis. Die is een relatief goedkoop en is zeker als prefab snel geplaatst. Een dakkapel met bijvoorbeeld een zadeldak zou in dit geval misstaan. De vraag is ook of je daarvoor een vergunning zou kunnen krijgen. Een dakkapel met een schuin dak zou qua stijl nog wel passen.

Bron: Kadeliving

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *