De binnendeur als onderdeel van je interieur en inboedel

Elke woning heeft zijn eigen stijl. Modern, klassiek, rustiek, barok of industrieel, je kunt het zo gek niet bedenken. Binnendeuren bepalen voor een enorm deel de uitstraling van je huis, en toch worden ze vaak vergeten bij de inrichting van een woning. Deuren zijn meestal toch al aanwezig bij de koop of huur van een nieuw stekje en we zien ze als pure gebruiksvoorwerpen binnen de inboedel. Maar door te kiezen voor een deur in de stijl van de rest van de inrichting, kun je een krachtig statement maken. We geven je een aantal tips waar je op moet letten bij de aankoop van nieuwe binnendeuren. Daarnaast bespreken we kort de woonverzekering. Het kan namelijk voorkomen dat er schade aan je interieur ontstaat. Verzekeraars als Univeof FBTO hebben hiervoor goede producten. 

Houd rekening met de stijl van de rest van het huis

Zoals al eerder genoemd, is het belangrijkste bij de keuze van een nieuwe binnendeur om rekening te houden met de rest van de inrichting. Door te kiezen voor een bepaald motief, kleur of materiaal kun je deze inrichting versterken. Als je niet een duidelijke stijl hebt in de rest van je woning, is het het verstandigste om voor een neutrale, simpele deur te kiezen. Een witte deur doet het altijd goed en matched met je andere inboedel.

Maatvoering

De maat is uiteraard erg belangrijk. Oudere huizen hebben bijvoorbeeld vaak een andere maatvoering dan nieuwbouwwoningen, waardoor standaard deuren misschien niet goed passen. Niet elke maat is bij elke soort deur te koop. De standaardmaten voor binnendeuren zijn: 2,015 of 2,115 meter hoog, en 63, 68, 73, 78 of 83 cm breed. Speciale binnendeuren op maat zijn natuurlijk bijna altijd mogelijk, maar brengen wel een meerprijs met zich mee. Houd er ook rekening mee dat bij het kiezen voor een binnendeur zonder omlijsting, de dagkant ook moet worden bepleisterd.

Lees tip:  Kleed je huis aan met leuke tafels!

Kwetsbaarheid

In je woning gebeuren soms dingen die je niet verwacht. Hiervoor kun jij je verzekering. Denk dan aan een inboedelverzekering of opstalverzekering. Hiermee zijn al je spullen (onder inboedel vallen ook dingen zoals deuren, tafels en stoelen) goed verzekerd. Je kunt een woning-verzekeringspakketafsluiten dat je hierbij financieel kan ondersteunen indien er schade ontstaat aan de woning of je spullen. 

Draairichting

Bij binnendeuren is het bepalen van de draairichting ook een belangrijk klusje om over na te denken. Bij woonruimtes en slaapruimtes draait de deur meestal naar de kamer toe open (om zo direct bij binnenkomst de kamer goed te kunnen overzien) terwijl bij badkamers en toiletten de deuren meestal naar buiten toe draaien (voor algemene veiligheid). Ook bestaan er deuren die beide richtingen op draaien, en kun je zelfs opteren voor een vouw- of schuifdeur. Deze deuren zijn vooral handig als er weinig plaats is voor draaiende deuren.

IsolatiewaardeTenslotte is het belangrijk om rekening te houden met de isolatiewaarde van een deur. Binnendeuren die een onverwarmde ruimte afsluiten van een verwarmde ruimte, hebben een betere isolatiewaarde nodig dan bijvoorbeeld een binnendeur tussen woonkamer en keuken. Zo zie je maar dat er meer komt kijken bij binnendeuren dan je zou denken! Slaap er dan ook gerust een nachtje over, voor je een keuze maakt voor een bepaalde deur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *