De kenmerken van een led spot gu10 dimbaar

De afgelopen jaren heeft de verlichtingstechnologie behoorlijke stappen gemaakt. Zeker de periode dat we massaal overstapten naar LED verlichting. Een goedkope type verlichting die ook nog eens niet warm wordt. Dit heeft ervoor gezorgd dat de traditionele gloeilamp, tl-lamp en halogeenspot uit de winkels zijn verdwenen. De vraag of een led spot gu10 dimbaar is komt steeds vaker voorbij. Dit is zeker wel mogelijk, maar niet bij alle gu10 spots. Overigens geldt dit niet alleen bij een gu10 spot, maar bij alle soorten LED verlichting. Op het doosje van een led spot gu10 kun je altijd vinden of een lamp wel of niet dimbaar is. Vaak wordt dit met het icoontje “dimmable” aangegeven. Wanneer je slimme led verlichting koopt, zoals de smart Philips hue gu10 lampen kun je je verlichting wel altijd dimmen. 

Led spot GU10 dimbaar met traditionele dimmer

Een belangrijk kenmerk van led verlichting is de manier waarop er gedimd wordt. Dit wijkt namelijk enorm af van hoe dit eerder gebeurde met halogeenspots. Wanneer je led lampen wilt dimmen heb je altijd een led dimmer nodig. Een led spot gu10 dimbaar maken door deze achter een gewone dimmer te plaatsen is niet mogelijk en kan zelfs storingen veroorzaken. Zo kunnen je lampen gaan knipperen of helemaal niet uitschakelen. Gelukkig is het heel erg eenvoudig om een led dimmer te plaatsen. De aansluitingen zijn hetzelfde als bij een ouderwetse dimmer. 

LED dimt in stappen en niet egaal

Veel goedkopere led lampen hebben niet de juiste driver aan boord om de lamp fatsoenlijk te kunnen dimmen, ook niet met een LED dimmer. De goedkopere led lampen dimmen dan in stappen. Je zult dan merken tijdens het verstellen van de dimmer dat de lampen van 0 naar 33 procent springen, van 33 naar 66 en naar 100 procent. Dus niet egaal naar een bepaalde lichtsterkte, maar met sprongen naar de volgende stap. Bij duurdere lampen gebeurt dit wel egaal. De manier waarop een led spot gu10 dimbaar is ligt dus aan de type lamp. 

Lees tip:  Kunst voor in je nieuw ingerichte woonkamer

Slimme verlichting met eigen software

Wanneer je kiest voor slimme lampen heb je dit soort problemen niet. Dit komt doordat dit type verlichting eigen software heeft. Slimme lampen kun je dan ook dimmen met bijvoorbeeld je smartphone of een slimme schakelaar. Een totaal andere manier van schakelen en dimmen, wat wel de toekomst is van slimme verlichting. De philips hue starterspakketten zijn uitgerust met een aantal slimme lichtbronnen en een hub. Op die hub sluit je alle lampen aan en die zorgt er weer voor dat je verlichting gedimd kan worden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *