De keuken bij de woonkamer betrekken

De keuken bij de woonkamer betrekken

Vroeger waren ruimtes in een woning totaal andere vertrekken. Als je van een overloop naar een slaapkamer ging stapte je in een kamer met totaal ander behang en vloerbedekking. Op zich kan dit als de binnendeuren alleen even open en dicht gaan om erin of eruit te lopen en de rest van de tijd gesloten blijven. Nu, vandaag de dag, trekken we stijlen meer door. Desalniettemin is een accentverschil juist weer wel mooi. In deze blog wat keukeninspiratie en tips om de keuken bij de woonkamer te betrekken.

Tip: laat een wijnklimaatkast inbouwen om heerlijk te genieten van een wijntje op de juiste temperatuur!

Vloer

Bij het doortrekken ligt het eerste accent op het doortrekken van de vloer. De laminaat die in de woonkamer ligt niet over laten gaan in de tegels in de keuken. Beter is het om één en dezelfde vloer te hebben; het laminaat vanuit de woonkamer door te laten lopen in de keuken. Maak het echt uit één stuk dus zonder drempel tussen de woonkamer en de keuken. Optisch doet dit wonderen, als de vloer doorloopt is de woonkamer en keuken al snel één geheel.

Plafond

Een ander verhaal wordt misschien het plafond. Soms moet dat niet, gelijk de vloer, doorlopen. Vooral als er een muur doorgebroken is om een open keuken de realiseren, kan het wel eens gebeuren dat de woning meer een zaal geworden is. Lastig om het tot een knusse woning te krijgen. Als dan ook nog eens de vloer perfect doorloopt zodat het één geheel is, dan kan er sfeer gemaakt worden door iets met het plafond te doen. Bijvoorbeeld op de scheidslijn tussen de woonkamer en de keuken een koof en in de keuken een verlaagd plafond. Dit komt ook de akoestiek ten goede, en is de woonkamer en keuken toch één geheel zonder dat het huis een sfeerloze hal is geworden. Let wel op met het materiaal; kunststof schrootjes zijn ongeschikt als plafond voor in de keuken. Er is nog altijd een kans op ‘vlam in de pan’ tijdens het koken. Kies liever voor steenachtige materialen wat niet zo snel kan branden zoals gipsplaat of zelfs speciale brandwerende plafondplaten. Werk het verlaagde plafond ook mooi af met inbouwspotjes, en doe misschien iets bijzonders met de kleur van de koof. Online zijn veel afbeeldingen ter inspiratie te vinden. En zo kun je de keuken bij de woonkamer betrekken en toch een huiselijke sfeer in de woning houden.

Lees tip:  Een epoxy gietvloer, ideale vloer voor garage en werkplaats

Slot

Het is wel de moeite waard om te onderzoeken of dat de keuken en woonkamer tot één geheel gemaakt kan worden. Meestal knapt de woning er van op. Bedenk ook dat het in feite niet kan mislukken, want mocht het toch niets wezen, een scheidingswand is snel en voordelig geplaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *