houten deur schilderen

Een houten binnendeur schilderen? Zo pak je het aan

Als je van plan bent om een houten binnendeur te schilderen dan is het wel zo handig dat je van tevoren goed bedenkt hoe je het aan wilt pakken. Een goede voorbereiding vraagt tijd, maar zal uiteindelijk leiden tot een efficiënt en prachtig resultaat. In dit blog delen we een stappenplan die je kunt volgen om jouw deur van een nieuw uiterlijk te voorzien.

Haal de materialen in huis

Voordat het voorbereidende werk van start kan gaan moeten de juiste materialen in huis gehaald worden. Kwasten, rollers, afplaktape, verfbakken, schuurpapier, grondverf en professionele binnenlak zijn de ingrediënten om mee aan de slag te gaan. U kunt de meeste materialen eenvoudig mee bestellen met de verf. Wij raden het echter wel aan om gebruik te maken van professionele materialen en binnenlak van bijvoorbeeld het merk Trimetal. Deze zijn dan wel iets duurder, maar hebben een betere vloeiing wat resulteert in een mooiere afwerking en dekt beter dan een DHZ-merk.

De voorbereiding kan beginnen

Het allereerste wat je kan doen is het tijdelijk verwijderen van het deurbeslag. Zo kun je gemakkelijk in één stuk door blijven schilderen later en worden deze niet vies. De volgende stap is het ontvetten van de deur en eventuele beschadigingen of gaatjes in de deur opvullen. Wanneer dit is gedaan kun je beginnen met het schuren van de houten deur. Gebruik hiervoor een lichte korrel zoals een 180 schuurpapier. Na het schuren is het noodzakelijk dat de deur nogmaals grondig schoongemaakt wordt zodat er geen restanten stof op de deur blijven plakken. Verwijder het stof van het schuren met een zachte borstel of droge doek. Plak daarna de gedeeltes af die je niet wilt schilderen met de afplaktape. Dan is het nu tijd om de grondverf aan te brengen op de deur. Lees vooraf zorgvuldig de gebruiksaanwijzing op het etiket door en breng deze aan zoals vermeld staat. Gemiddeld is watergedragen grondverf na 4-5 uur overschilderbaar.

Lees tip:  Ontdek de voordelen van een PVC click vloer voor jouw woning

Breng de lakverf aan

Als je al het voorbereidende werk hebt voltooid dan mag de deur gelakt worden. Om dit te doen moet de deur nog een keer geschuurd en schoongemaakt worden. Vanaf dan kan je de lakverf aanbrengen met kwast en/of roller. Lees ook hier aandachtig de gebruiksaanwijzing door voordat je gaat schilderen. Een lakverf voor binnen is meestal op waterbasis en is overschilderbaar na ongeveer 8 uur. Tip: Watergedragen verf droogt snel op, het is daardoor belangrijk om niet te lang op dezelfde plek te blijven rollen of kwasten.

Klaar, en nu?

Zo, de deur is eindelijk mooi gelakt! Dan is het nu tijd om alle spullen netjes schoon te maken en op te ruimen. Weggooien is zonde. Haal ook de tape van de plekken af nu de lak nog nat is. Hiermee voorkom je dat er verfresten loslaten of dat er lijmrestanten achterblijven. De kwasten en rollers kunnen met lauwwarm water uitgewassen worden. Zo kan je ze een volgende keer weer gebruiken. Laat de deur een week compleet uitharden voor het optimale resultaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *