Een instapbad en andere aanpassingen voor mensen met een lichamelijke beperking

Het is verleidelijk om te denken dat een lichamelijke beperking iets is dat alleen andere mensen overkomt. De waarheid is dat iedereen een handicap kan krijgen, op elk moment, als gevolg van een ongeluk, een aandoening zoals kanker of gewoon het normale verouderingsproces. In veel gevallen ontdekken mensen dat hun huis aanpassingen nodig heeft om na een ziekenhuisopname weer naar huis te kunnen of om er op lange termijn comfortabel te kunnen wonen. Een instapbad is een van deze aanpassingen. Op deze manier kun je weer comfortabel baden. Afgezien daarvan zijn er ook andere aanpassingen die je kunt maken om je huis comfortabel te maken. Dit is wat je moet weten over het verbouwen van huizen voor een persoon met een lichamelijke handicap.

Een instapbad

In of uit een standaard bad stappen kan moeilijk zijn voor bepaalde senioren of mensen met mobiliteitsproblemen. Het potentieel van ernstige schade door uitglijden en vallen is maar al te reëel. Een lage instap badkuip en ander aangepast sanitair zorgt ervoor dat senioren of volwassenen die slecht ter been zijn hun onafhankelijkheid kunnen behouden en in alle privacy kunnen baden. Het zorgt er ook voor dat ze veilig de badkamer in en uit gaan. Ze bieden een slimme, effectieve manier om gevaarlijk vallen te voorkomen in combinatie met leuningen en antislip- of antislip badmatten.

Een trapklimmer

Trapklimmers met wielen maken het mogelijk om mensen met een handicap zowel binnen als buiten de woning op trappen te verplaatsen. Deze trapklimmers kunnen handmatig of elektrisch bediend worden. Niet alle trapklimmers op wielen kunnen echter rolstoelen vervoeren. Sommige modellen hebben een zitje voor het vervoeren van een gehandicapte of oudere persoon die zonder hulp kan overstappen. Een trapklimmer is een apparaat dat een zorgverlener bij iemand met mobiliteitsproblemen omdoet voordat hij wordt verplaatst. Mensen met een lichamelijke handicap kunnen evenwichtsproblemen hebben of moeite hebben om van de ene voet naar de andere te gaan. Een trapklimmer kan worden gebruikt om veilig te bewegen. Traplopen in eigen huis kan een noodzakelijk onderdeel van het dagelijks leven zijn. Het onvermogen van een trapklimmer om een rolstoelgebonden persoon in zijn rolstoel veilig de trap op te dragen, baart echter een zorgen.

Lees tip:  Hang en sluitwerk voor je voordeuren.

Creëer een ruime doorgang

Om je huis toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers, moet je mogelijk je deuropeningen en gangen uitbreiden. Idealiter zouden deuropeningen minstens 90 cm breed moeten zijn. Zorg ervoor dat je vloer glad is om gemakkelijker te kunnen bewegen. Vervang tapijt door linoleum, hout of tegels. In ieder geval is het een goed idee om tapijten te verwijderen, omdat ze gevaarlijk kunnen zijn en kunnen bijdragen aan uitglijden en vallen voor mensen met beperkte mobiliteit.

Zorg voor voldoende verlichting

Weinig licht kan gevaarlijk zijn voor iedereen in huis, maar vooral voor iemand die gehandicapt is. Zorg ervoor dat je krachtige plafondlampen hebt die ze kunnen activeren met een schakelaar of, nog beter, met spraakopdrachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *