Een kleine uitleg over wat carbid precies is

Legeringen gemaakt van koolstof en andere elementen worden carbiden genoemd. Het meest voorkomende type carbid of carbide is siliciumcarbide, het is een hard, vast materiaal dat ontstaat wanneer stikstof-, zuurstof- en silicium atomen samenkomen en een chemische binding aangaan. Koolstof daarentegen is een zacht, licht metaal dat met veel elementen verbindingen vormt.

Hardmetaal

Carbide is een chemisch element met het symbool C en atoomnummer 9. Het is een harde, kristallijne vaste stof met een metaalachtige glans. Vanwege zijn hardheid en hardheid bevorderende eigenschappen wordt carbide gebruikt in snij- en boorijzers voor metalen zoals staal en titanium, in productie gereedschap zoals glassnijders, en in landbouwwerktuigen zoals kalkmortels en beitels. Carbide wordt na verloop van tijd bot, maar kan opnieuw worden geslepen met een proces dat bekend staat als carbideren. Carbide is wijd verspreid binnen de aardkorst op ongeveer alluviale of vulkanische plaatsen waar rotsen mechanisch zijn verbrijzeld door erosieve processen of door ondergrondse leidingen zijn gemalen. Je kunt er zelfs woelmuizen mee bestrijden die genesteld zitten nabij je huis! Woelmuis bestrijden met carbid is een goede optie om er vanaf te komen.

Hoe worden harde metalen gevormd?

Harde metalen kunnen alleen ontstaan door intense chemische binding tussen het metaal en zijn bestanddelen. De binding kan covalent of ionisch zijn. Covalente binding is wat we zien in metalen als ijzer, kobalt en mangaan; ionische binding is wat de bindingen vormt tussen microscopische onzuiverheden in metaallegeringen. Carbiden worden gevormd tijdens de activiteit van metallurgische mineralen die zich vormen wanneer gesteenten aan hoge hitte en druk worden blootgesteld, meestal door ondergrondse mijnbouw technieken.

Lees tip:  De voordelen van essen haardhout

Welk mineraal heeft het meeste potentieel als nieuwe bron van carbiden?

Er zijn veel potentiële bronnen van carbiden in de aardkorst, maar drie kunnen er uitgelicht worden als potentiële bronnen van carbiden. Deze zijn: IJzer, chromiet en molybdeen. Chromiet, soms groen chromiet genoemd, is een waterhoudend ijzer fosfaaterts met hoge concentraties nikkel en chroom. Molybdeen is een metaal met een aantal belangrijke eigenschappen, waaronder hardheid en corrosiebestendigheid, dat goed gebruikt kan worden bij de productie van metaal-carbide legeringen. Het interessante van molybdeen is dat het in feite kan worden gebruikt als bron van koolstof, maar het is zo zeldzaam dat het op de mineralenmarkt zeer weinig belang heeft.

Plan jouw carbid show zorgvuldig

Het is belangrijk om vooruit te plannen en na te denken over het effect van jouw vuurwerk op de lokale bevolking. Denk vooral aan ouderen en kinderen in de buurt. Zorg dat zij weten wat er gebeurt en wat ze moeten doen in geval van nood. Als je brandbare materialen gebruikt, zorg er dan voor dat het gebied waar je jouw show plant goed verlicht en bevolkt is. Het is cruciaal om jouw brandblussers vol en klaar te houden in geval van brand. Ze moeten te allen tijde toegankelijk en altijd binnen handbereik zijn. De beste manier om dit te doen is om een brandblusser op een lang, dun boek of in een kartonnen doos te plaatsen. Een brandblusser is goedkoop in aanschaf en is een uitstekende manier om jouw investering te beschermen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *