nieuw kozijn

Een nieuw kozijn

Is een kozijn in je huis aan vervanging toe? Moet er een nieuwe geplaatst worden? Dan heb je keuzes te maken. Je kunt kiezen voor een aluminium of voor een houten kozijn. Het is echter verstandiger te kiezen voor kunststof, al was het alleen al omdat die veel voordeliger zijn. Kunststof is nog steeds aan een opmars bezig. Dat heeft te maken met de ontwikkeling op het gebied van design en de prijsontwikkeling. Kunststof heeft hout als beste materiaal voor kozijnen dan ook al lang en breed van de troon gestoten en is wat dit betreft veruit het meest gebruikte materiaal.

Een kunststof kozijn is gemiddeld tussen de 15 en 20 procent goedkoper

In het verre verleden bleek kunststof vaak duurder afgezet tegen andere materialen waarvan kozijnen gemaakt zijn. Die tijd is echter geweest. Tegenwoordig is kunststof gemiddeld genomen tot wel 15 procent voordeliger afgezet tegen hout en aluminium. Dat gevoegd bij de veel langere levensduur van kunststof alleen al maakt de aanschaf van kozijnen van dit materiaal erg aantrekkelijk. Het kost je dus minder geld en je hebt er veel langer iets aan.  Nog een voordeel van kunststof is dat het onderhoudsarm is.  Je hoeft ze niet te verven en ze zijn bestand tegen alle weersomstandigheden. Afnemen met een natte doek is al voldoende. Dat maakt een kunststof kozijn ook erg goedkoop in gebruik. 

Kies wel de juiste beglazing voor optimale isolatie

Kunststof staat ook al bekend om de sterke isolerende werking. Op die manier bespaar je dus ook nog eens behoorlijk op de energierekening. Het feit dat kunststof zo goed isoleert heeft onder meer te maken met de stilstaande lucht in de holle kozijnen. Voor optimale isolatie is het uiteraard wel zaak om voor de juiste beglazing te kiezen. Nog iets; de tijd dat een kunststof kozijn alleen klinisch wit was, ligt mijlenver achter ons. Je hebt ze tegenwoordig in allerlei verschillende kleuren en zelfs met houtnerf. 

Lees tip:  Een nieuwe start met mijn grindvloer

Zelfs houtliefhebbers zijn overstag gegaan

In eerste instantie was precies de klinische uitstraling van kunststof een bezwaar voor veel mensen bij de keuze die ze maakten. Om de veel warmere uitstraling werd daarom gekozen voor hout dat ook inderdaad veel meer warmte uitstraalde. Nu er echter kunststof met houtnerf beschikbaar is, gaat dit niet meer op. Ondertussen hebben zelfs de meest fervente houtliefhebbers de overstap naar kunststof gemaakt. 

Je bent zo veel beter beschermd tegen indringers

Wat ook in het voordeel van kunststof spreekt ten opzichte van hout en aluminium is de veiligheid. Je bent beter beschermd en kozijnen van kunststof zijn veel moeilijker te ontgrendelen. Vandaar dat ze ook het Politie Veilig Wonen Keurmerk hebben. Bovendien wordt gewerkt met speciale scharnieren. Een dergelijk kozijn haal je er dus niet zomaar even uit. Er zijn dus nogal wat argumenten aan te voeren om vooral voor kunststof te kiezen. Niet voor niets wordt kunststof al zo vaak gebruikt. En dat in de wetenschap dat de ontwikkeling van dit materiaal nog lang niet ten einde is en kunststof steeds beter wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *