eigen huis verzekeringen

Eigen huis kopen: welke verzekeringen zijn nodig?

Bij de aankoop van een nieuwe woning zijn er verschillende verzekeringen, die moeten worden afgesloten. Het voorkomt dat je tegen hoge kosten loopt, wanneer er brand uitbreekt of ingebroken wordt. In dit artikel vind je een overzicht van de verzekeringen die je in ieder geval zou moeten overwegen. Houd er rekening mee, dat sommige van deze verzekeringen verplicht worden gesteld door de hypotheekverstrekker.

#1: een inboedel- en opstalverzekering

Onmisbaar voor iedereen met een eigen woning is de opstalverzekering. Deze verzekering dekt de waarde van je woning, als er brand uitbreekt of als er schade ontstaat als gevolg van natuurgeweld. Met een opstalverzekering worden alle vaste elementen in en rondom de woning gedekt. Een inboedelverzekering dekt schade aan de losse elementen. Denk aan kunstwerken, elektronica, meubels, enzovoorts. Een opstalverzekering is verplicht, vergelijk daarom direct voor de beste opstalverzekering via Overstappen.nl. Ook het afsluiten van een inboedelverzekering is een verstandige keuze, hierbij vallen alle verplaatsbare spullen in huis onder de dekking. Zoek de beste inboedelverzekering op Overstappen.nl.

#2: aansprakelijkheidsverzekering

Naast een inboedel- en opstalverzekering is ook een aansprakelijkheidsverzekering het overwegen waard. Met een aansprakelijkheidsverzekering wordt schade gedekt, die je per ongeluk aan andermans voorwerpen aanricht. Het gaat hierbij vaak om spullen buiten je eigen woning. Denk aan een dure vaas, of bijvoorbeeld een glas wijn die je per ongeluk op de bank laat vallen. Zou je de schade uit eigen portemonnee moeten vergoeden, dan lopen de kosten al snel flink op.

#3: overlijdensrisicoverzekering

Op het moment dat jij of je partner overlijdt, kan dit grote gevolgen hebben voor je financiële draagkracht. Mogelijk is het niet langer mogelijk om de hypotheek voor de nieuwe woning te bekostigen. Met een overlijdensrisicoverzekering voorkom je een dergelijke situatie. De verzekeraar verstrekt je een vastgesteld bedrag om in de woning te kunnen blijven wonen.

Lees tip:  Kleed je huis aan met leuke tafels!

Voorheen was het verplicht om deze verzekering af te sluiten bij het aangaan van een lening bij een hypotheekverstrekker. Dit is in 2018 veranderd, al wordt nog steeds sterk aangeraden om de verzekering af te sluiten.

#4: rechtsbijstandverzekering

Wanneer je nog veel moet klussen in de nieuwe woning, schakel je hier mogelijk externe partijen voor in. Op het moment dat je het oneens bent met een dergelijke partij, is het prettig om een rechtsbijstandverzekering te hebben. Zo kun je altijd juridisch advies inwinnen over de manier waarop je het beste kunt handelen. Ook word je vanuit deze verzekering bijgestaan tijdens een eventuele rechtszaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *