Het beste brandhout voor je open haard en kachel!

Nordicwoods biedt vele soorten brandhout aan. Elke houtsoort heeft andere eigenschappen. Sommige houtsoorten kunnen langer en heter branden. Bovendien kunnen andere een aangename geur produceren als het brandt. Zorg er bij het kiezen van brandhout voor dat je prioriteit geeft aan de efficiëntie ervan. Je moet hardhout van hoge kwaliteit kiezen dat een hoge mate van warmte biedt met minder rook. Zo geniet je in de winter van warme temperaturen zonder het milieu te vervuilen. Het beste brandhout voor je open haard en houtkachel is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Sommige mensen geven de voorkeur aan eiken, anderen houden van essen of berken. Wellicht kan onderstaande uitleg je helpen bij het selecteren van het beste brandhout. Lees verder!

Eikenhout

Eik is een van de dichtste houtsoorten ter wereld, wat betekent dat het langzaam en gestaag brandt. Het heeft ook een hoge BTU-waarde. Deze eigenschap maakt hem ideaal voor het verwarmen van je huis tijdens de koudere dagen. Dit betekent dat hardhout bij verbranding meer warmte per kubieke meter zal produceren. Je kunt op deze manier geld besparen op verwarmingskosten. Eikenhout wordt ook wel beschouwd als een van de mooiste houtsoorten om te stoken. De vlammen zijn blauwachtig groen van kleur. Het geeft veel warmte en een aantrekkelijke tint.

Essenhout

Essenhout is een hardhoutsoort met een hoge verbrandingswarmte. Door de dunne schors heeft dit brandhout een mooie uitstraling. Ook ruikt het lekker tijdens de verbranding. Essenhout is gemakkelijk aan te steken. Bovendien kan het optimaal branden als het helemaal droog is. Let er bij het kiezen van brandhout op dat het ovengedroogd hout is. Dit soort hout zal een lager vochtgehalte hebben. Je kunt dit hout na levering direct stoken. Daarnaast hoef je zelf geen moeite te doen m het brandhout te drogen. Gelukkig is essenhout niet alleen geschikt voor open haarden maar ook voor houtkachels.

Lees tip:  Waterontharder prijs: zo bespaar je op de kosten

Berkenhout

Berk heeft vergelijkbare eigenschappen met eiken en essen in termen van dichtheid en BTU-waarde. Daarom is het een uitstekende keuze. Je kunt het alleen gebruiken of in combinatie met andere houtsoorten. Berkenhout brandt schoon en geeft niet veel rook af. Deze houtoort ruikt ook nog eens heerlijk tijdens de verbanding. Bovendien produceert berkenhout minder as. Deze eigenschappen maken berkenhout een goede optie voor de verwarming van je huis. Het enige nadeel van berkenhout is dat het niet zo lang brandt als eikenhout. Je moet vaker brandhout op het vuur gooien. Het is dus beter om dit hout te mengen met andere soorten brandhout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *