Het plafond akoestisch verbeteren

Het plafond akoestisch verbeteren

Als je in een appartement woont, kun je onbedoeld de details van het leven van jouw buurman kennen door gesprekken af te luisteren via jouw gedeelde muren. Of je blijft wakker als de hond die in het appartement hierboven woont, midden in de nacht besluit een wandeling te maken. Dan woon je mogelijk in een appartement met onvoldoende geluidsisolatie in het akoestisch plafond.

Naarmate steden steeds dichter groeien en bouwers hun winstmarges proberen te vergroten, is het niet ongebruikelijk dat een akoestisch plafond bij veel architecturale projecten over het hoofd wordt gezien. Wanneer het resulterende geluid buitensporig of ongewenst is, heeft dit invloed op het menselijk lichaam, de geest en de dagelijkse activiteiten. Hoewel niet alle ruimtes alle soorten geluid moeten afdichten, verbetert het creëren van ruimtes met voldoende geluidsisolatie de levenskwaliteit van alle gebruikers.

Geluidsisolatie

Geluidsisolatie is het vermogen om een omgeving geluiddicht te maken in relatie tot de buitenkant. Dat wil zeggen, het kan worden gebruikt om geluid dat van de straat komt te “bedekken” of om te voorkomen dat geluiden die in de ruimte worden gegenereerd naar buiten “sijpelen”. Dit proces is afhankelijk van het vermogen van oppervlakken om barrières te creëren, waardoor wordt voorkomen dat geluid van de ene omgeving naar de andere gaat. Om een akoestisch geïsoleerde omgeving te bereiken, moeten geluidsgolven volledig worden gereflecteerd of geabsorbeerd door de materiaaloppervlakken van een kamer zonder enig geluid aan de andere kant uit te zenden.

Geluidsgolven in de omgeving

Een omgeving met een goede geluidsisolatie valt niet altijd samen met een goed akoestisch plafond. Alle bouwmaterialen hebben akoestische eigenschappen omdat ze de geluiden die erop inwerken, absorberen, reflecteren of doorgeven. Wanneer geluidsgolven worden gereflecteerd, veroorzaken ze een toename van de algemene echo- en nagalmniveaus in een ruimte. Dat wil zeggen, een ruimte die is gebouwd met reflecterende materialen, zoals beton, produceert meerdere echo’s en weinig helder geluid, wat wenselijk kan zijn voor bepaalde toepassingen zoals kerken.

Lees tip:  Welke soort rolgordijnen passen bij jouw woning?

Akoestische absorptie daarentegen is een fenomeen dat de weerkaatsing van geluidsgolven in een omgeving minimaliseert, waardoor het geluid onmiddellijk verdwijnt nadat het is uitgezonden. Hoe absorberend het materiaal dat aan de kamer wordt toegevoegd, hoe korter de nagalmtijd. Om geluidsisolatie te bereiken hebben we grote massa’s nodig, of dikke en zware muren en platen. Materialen die als “goede geluidsabsorbeerders” worden beschouwd, zijn licht, zacht en poreus. Materialen die als “goede isolatoren” worden beschouwd, zijn zwaar, hard en glad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *