Hoe kies je een eigen woonstijl voor jouw huis

Interieurtrends komen en gaan, net als in de modewereld. Het stylen van je huis kan een grote investering zijn. Dus waarom zou je het niet dusdanig decoreren, dat het daarna perfect bij je persoonlijkheid en levensstijl past.

De populairste woonstijlen

Zou het in dit geval niet fijn zijn als er een eenvoudig overzicht was van enkele van de bekendste interieurstijlen, om je creativiteit op de vrije loop te laten? Juist daarom hebben we hier een overzicht van de populairste woonstijlen samengesteld. Dit om je een idee te geven van welke decor types het beste bij jouw persoonlijke smaak passen. Maak daar vervolgens een keus uit. Dan kun je in november naar de fijnste Wehkamp aanbiedingen kijken om die met korting in je huis toe te passen.

  • Minimalistisch

De minimalistische stijl is een uitstekende keuze voor moderne huizen. Het vereist weinig onderhoud en geeft je huis een schone en georganiseerde uitstraling. 

Ga hierbij vooral voor rechtlijnige ontwerpen met meer randen en minder rondingen. Het meubilair moet er schoon, strak en gepolijst uitzien. En kies ook voor ingetogen tinten voor je stoffering. Denk verder vooral aan materialen zoals glas, glanzende steen, afgewerkt hout, enzovoort. En bijvoorbeeld futuristisch uitziende lampen. 

Dit alles is ook bijzonder goed geordend. Voorzien van een neutraal kleurenpalet met af en toe een vleugje kleur. En onthoud hierbij: het minimalisme is zowel een filosofie als een stijl, die de nadruk legt op een mooi en functioneel ‘less is more’ interieur.

  • Modern / eigentijds

Deze stijl is geweldig om wat meer variatie en een fijne mix van kleuren en patronen in je woonkamer te brengen. De eigentijdse stijl omvat zowel moderne en trending ontwerpen in meubels, lampen en andere decoratie artikelen.

Lees tip:  Waarom een TV wand bestellen op maat?

Ga gerust voor de lievelingskleuren van je keuze, maar overdrijf dit niet. Als je graag opvallende kleuren gebruikt, zoals rood, blauw of roze, gebruik dit dan enkel als accenten of voor een beperkt decor gebied. Zoals enkel voor de gordijnen of de kleur van een fauteuil.

  • Organisch modern

Deze interieurstijl is lekker neutraal, uitnodigend en casual. Het is modern in haar strakke esthetiek en kleurenpalet. Maar bij deze stijl draait alles ook om het aanbrengen van laagjes van neutraal textiel en texturen om je huis interessant te maken. Dit in plaats van het van extra kleur te voorzien.

Je vindt in deze stijl veel licht getinte houtsoorten en ontspannend uitziend textiel. Dit alles gecombineerd met iconische verlichting in zwart, messing en chroom.

  • Eclectisch / Bohemian

Een eclectische woonkamer moet vooral een vrijgevochten, bohemian en artistieke sfeer afgeven. Het allerfijnste van deze eclectische stijl is dat er geen regels zijn. Je kunt dus alles mixen en matchen wat je maar wenst. Dit geldt zowel voor de gordijnen en de bank, het behang en de meubels.

Haal ook zeker al je verzamelobjecten, souvenirs van je reizen, unieke kunstwerken, et cetera tevoorschijn. En voeg deze allemaal prettig samen om een leuke en interactieve woonkamer te creëren.

Kies bij het selecteren van de muurkleur voor gewaagde en grillige kleuren zoals lichtblauw, paars, wijnrood, of zo. Uiteindelijk is deze stijl een mix van eclectische texturen, kleuren en patronen. Dit allemaal geïnspireerd door kunst van over de hele wereld om zo een aangenaam gevoel van gezelligheid te creëren.

Lees tip:  De kenmerken van een led spot gu10 dimbaar

Het is dan ook de perfecte look voor een wereldreiziger die tijdelijk even in zijn of haar eigen huis is gestrand. Maar daarin ruimte over wil laten voor nog meer bijzondere aandenkens uit de komende reizen.

  • Vintage

De vintage interieurstijl is vooral verbonden aan de tijd voor de jaren 50 van de vorige eeuw. Kleuren zoals beige, zachtbruin, gebroken wit, goud en zilver zijn goede keuzes om een vintage woonkamer te creëren. Zoek ook inspiratie in je lokale omgeving of de rijke Europese cultuur.

Ga voor zware gordijnen, fijne stoffen zoals zijde, satijn of fluweel. En met duur ogende decors zoals kroonluchters, porseleinen sculpturen, kwastjes aan je gordijnen en ruches of kant in jouw stoffering.

Ga daarnaast voor klassieke kunst aan je muren en graaf door familiestukken, zwart-wit afbeeldingen van je familie. Om daarmee de vintage charme van jouw ruimte nog meer te vergroten.

  • Retro

Een andere interessante interieurstijl is die van de jaren 50 tot aan het millennium. Je zou deze retro tijd ook wel het rock-‘n-roll tijdperk kunnen noemen. Het bestaat vooral uit gedurfde kleuren, zoals pop-art, ruitprinten op de vloer en neonkleuren. Denk verder aan glanzende decorstukken, op films geïnspireerde posters en andere kunst.

Het juiste behang kan dit thema tot een groot succes maken. Denk bijvoorbeeld aan snoep strepen, pastelkleurige bloemen, mintblauw en groen, enzovoort.

Prachtige bloemenvazen ​​plus gekleurde potten en lampen zijn ook kenmerkende accessoires voor een retro woonkamer inrichting. En vergeet ook niet een retro telefoon en sierlijke glazen objecten als onderdeel van jouw decor toe te voegen.

  • Rustiek
Lees tip:  Wat voor verlichting heb je voor onder een overkapping nodig?

Denk bij rustiek aan alle dingen die dicht bij de natuur staan, of rauw en organisch ogend zijn. Het kleurenpalet bestaat vooral uit bruin, groen en beige. Houten meubels zijn een voor de hand liggende keuze als het om een rustieke woonkamer gaat.

Een kleine open haard is een geweldige manier om een ​​rustieke toets aan jouw woonkamer toe te voegen. Je kunt bovendien voor bakstenen of andere stenen muren gaan. Denk verder aan linnen of katoenen bekleding, op dieren of planten geïnspireerde decoraties of prints. Grote planten zorgen natuurlijk ook voor een unieke ​​rustieke stijl.

De vraag is: “Waar word jij nu blij van?”

Er zijn nog veel meer interieurstijlen mogelijk. Maar het komt er uiteindelijk op neer dat jij uit moet zoeken waar je zelf blij van wordt. En ga dan voor die stijl! Dit niet alleen in je huis maar in alles wat je doet. En als je een stijl vindt die jou aanspreekt, laat je dan door niemand ompraten!

We hopen dat onze interieurgids je helpt om de woonkamer te creëren die je altijd al wilde hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *