Hoe maak je de jaloezieën schoon?

Jaloezieën kunnen een huis een super leuke uitstraling geven! Dit is echter alleen het geval als ze ook goed en mooi zijn onderhouden. Het schoonmaken van de jaloezieën wordt nog wel eens vergeten terwijl ook deze interieur items veel viezigheid vasthouden. Om deze schoonmaak klus iets gemakkelijker te maken hebben wij daarom 4 tips op een rijtje gezet!

Stof ze eerst af

Wanneer je de jaloezieën een schonere uitstraling wilt geven is de beste optie om ze eerst af te stoffen. Om dit te kunnen doen sluit je de jaloezieën en ga je er vervolgens met een stofdoek, plumeau of microvezeldoek doek overheen. Het is belangrijk dat je ook de stofdeeltjes uit de minder toegankelijke hoeken van de jaloezie meeneemt. En verder dat je dit eerst doet en later je meubels anders valt het stof op de pas schoongemaakte meubelstukken. Ook zou je gebruik kunnen maken van een stofzuiger die je op een lagere stand zet. Pas er hier echter wel mee op dat je de jaloezie niet beschadigt. 

Gebruik een beetje warm water

Wanneer de jaloezie erg vies zijn en een grote schoonmaakbeurt nodig hebben zullen ze gereinigd moeten worden met wat warm water. Het gebruik van schoonmaakmiddel wordt afgeraden omdat dit beschadigingen kan veroorzaken. Pak een schoonmaakdoek die je een beetje nat maakt en ga hiermee voorzichtig langs elke lamel. Voor wat extra glans zou je olie kunnen gebruiken dat je lichtjes over de lamellen laat druppelen en uitsmeert. Houd hierbij in gedachten dat minder altijd beter is. 

Laat de jaloezieën drogen

Bij het schoonmaken van de lamellen kan het zo zijn dat deze vochtig worden. Echter is het wel van belang dat deze niet heel erg nat worden omdat ze anders zullen beschadigen. Als de lamellen toch een beetje nat zijn geworden dan is het belangrijk dat deze goed opdrogen voordat ze weer gebruikt kunnen worden. Bevestig de jaloezie daarom weer op zijn plek en laat heb helemaal naar beneden uithangen. Zo kunnen de lamellen lekker drogen zonder dat ze zullen beschadigen.

Lees tip:  Een diamond painting eigen foto bestellen? Dat doe je natuurlijk online

Hoe vaak is vaak genoeg?

Het wordt aangeraden om ongeveer een keer per vier weken de jaloezieën grondig schoon te maken met een vochtige doek. Het alleen afstoffen van de jaloezie kan vaker gebeuren, namelijk een of twee keer in de week. Als je dit niet bijhoudt dan zal de viezigheid zich ophopen tussen de lamellen waardoor het moeilijker schoon te maken zal worden. Dit kun je gemakkelijk voorkomen door het schoonmaken van je jaloezie goed bij te houden. 


Met deze tips houd jij je jaloezieën zonder twijfel helemaal stofvrij en schoon. Onthoud dat je de jaloezieën niet te nat maakt en dat je ze geregeld van stof ontziet. Dan komt het helemaal goed en houdt je deze klus zo simpel mogelijk voor jezelf. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *