Hoe maak je het huis diervriendelijker

Als je een hond, kat of ander huisdier hebt, dan weet je dat ze net zoveel problemen als kinderen kunnen veroorzaken. Honden en katten zijn van nature al behoorlijk nieuwsgierig. Ze zullen daarom ook zeker in je huis rondsnuffelen. Dat betekent dat je moet proberen jouw huis altijd zo diervriendelijk mogelijk te houden.

Er zijn tal van tips die je kunt toepassen om jezelf en jouw huisdieren tegen ongemak te beschermen. We hebben hieronder een aantal manieren opgesomd om je huis een stuk diervriendelijker te maken.

Houd je huis veilig

Onthoud goed dat bepaalde dingen die geen bedreiging voor mensen vormen, toch gevaarlijk voor dieren kunnen zijn. Je kunt proberen om dit alles gewoon buiten hun bereik te houden. Denk bijvoorbeeld aan kindveilige sluitingen, artikelen hoog opslaan, de vuilnis goed afdekken, blokkades gebruiken en voedsel buiten bereik houden. Probeer bovendien de loshangende draden van lampen, game consoles, stereo’s en  tv’s te elimineren. Jouw dieren kunnen immers gewond raken als ze op deze draden kauwen.

Zorg voor gezond kauwspeelgoed en krabmatten

Een huisdiervriendelijk huis hebben betekent dat ze jou niet alleen nodig hebben om de slechte dingen buiten bereik te houden; ze hebben je ook nodig om hen af te leiden en te vermaken. Geef jouw hond, zeker als hij nog een puppy is, een paar dingen waarop ze fijn kunnen kauwen. Dit kan duurzaam speelgoed zijn of een hondvriendelijke kauwsnack.

Geef je katten naast mogelijke speeltjes iets waar ze aan kunnen krabben. Probeer daarom krabpalen in de gebieden te plaatsen die je vaak bezoekt. Dat scheelt vervelende plekken op je bekleding, tapijt en bankstel.

Lees tip:  Welke soorten dakbedekking zijn er?

Ga voor de juiste type bankbekleding

Echt leer

Er wordt door veel dierenliefhebbers beweerd dat een echt leren bank de beste keus is voor een diervriendelijk huis. Ze zijn duurzaam, vlekbestendig en de haren van de huisdieren zijn er gemakkelijk vanaf te borstelen. Kunstleer is veel minder duurzaam dan leer, maar heeft wel een hoge vlekbestendigheid.

Microvezel

Maar ook als jij jouw bankstellen goedkoop wilt aanschaffen, zijn er voldoende mogelijkheden. Er zijn hier zonder meer al bonuspunten voor ieder bankstel met afneembare hoezen! Als jij je bankstel graag intact wilt houden, ga dan voor een microvezel bekleding. Deze microvezel is gemakkelijk schoon te maken, het voelt lekker zacht aan en de stof ademt ook nog. Hondenharen kunnen echter aan de stof blijven kleven en worden niet altijd even gemakkelijk weg geborsteld.

Wol

Ondanks dat het een duurdere optie is, is wol absoluut een duurzame stof die gemakkelijk schoongemaakt kan worden. Wol is ook een natuurlijke vlamvertrager.

Acryl

Acryl stoffen zijn ook gemakkelijk schoon te maken, vochtbestendig en in een breed scala aan patronen en kleuren verkrijgbaar. Voor op de lange termijn is het echter niet echt slijtbestendig.

Een stijlvolle plaid verricht wonderen op jouw bank

Voor al die huisdieren die gemakkelijk hun vacht verliezen, kan het plaatsen van een plaid of deken op je  bank jou veel tijd bij het stofzuigen besparen. Plaids of dekens beschermen jouw bank ook prima tegen de algemene slijtage van een huisdier dat erop slaapt.

Kies er eentje uit die goed bij de kleur van hun vacht past, zodat het de hoeveelheid haar, die ze verliezen, beter verbergt. Kijk bovendien naar het materiaal waarvan je deken of plaid is gemaakt, zodat je deze gemakkelijk kunt wassen. Een fijne duurzame bank heeft er zo nog nooit zo gezellig uitgezien!

Lees tip:  Dit zijn drie tips voor het ontwikkelen van een professioneel lichtplan voor jouw woonkamer

Creëer een uniek plekje voor je huisdier

Het hebben van een huisdier specifiek plekje is trouwens ook een geweldige manier om jouw huisdier af te leiden van het vernietigen van al je mooie menselijke meubels. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een rieten hondenmand of bed voor huisdieren.

Kies het juiste tapijt en vloerkleed uit

Ga voor tapijt zonder hoge lussen die goed tegen vlekken bestand is. Polypropyleen tapijten zijn een perfecte keuze. In een huisdiervriendelijk huis wil je ook zeker voor een tapijtsoort gaan dat slijtvast, vlekbestendig, gemakkelijk schoon te maken is. 

Katoenen vloerkleden zijn behoorlijk gemakkelijk schoon te maken. Wollen kleden zijn ook een goede optie omdat het van nature vlekbestendig en extreem duurzaam is. Het is ook stofzuiger vriendelijk, dus zal het verwijderen van dierenharen geen uitdaging zijn. Het kiezen van vloerkleden met kleine patronen zal het haar van huisdieren ook iets beter verbergen.

Met al deze tips kun je ervoor zorgen dat jouw huis huisdier veilig is en dat je prettig met je hond of kat kan samenwonen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *