Inspiratie opdoen voor de mooiste schilderijen

Houd jij van schilderen, maar loop je er soms tegenaan dat je iets wilt schilderen, maar geen inspiratie hebt? Dat is een ongelooflijk vervelend gevoel, omdat de creativiteit zich in je opbouwt en voelt alsof het uit je zal exploderen, zonder te weten hoe je dit gevoel rustig kunt vrijlaten. Heb jij inspiratie nodig voor je volgende meesterwerk? In dit artikel lees je tips hoe je jouw inspiratie kunt opwekken.

Bepaal waar je het voor maakt

Allereerst kun je flink inspiratie opdoen als je alvast weet waarvoor je het schilderij maakt. Heb je bijvoorbeeld een mooie schilderijlijst van 40×60 cm gezien en wil je die graag in je woning hangen? Dan kan deze schilderijlijst inspiratie oproepen via de kleuren, het materiaal of andere versieringen van de lijst. Je kunt ook inspiratie halen uit de omgeving waar je schilder zal komen te hangen.

Als je al weet in welke ruimte het schilderij komt te hangen, dan kun je hier altijd even rondlopen. Bekijk de details van de kamer goed en doe inspiratie op uit de andere decoraties die al in de kamer aanwezig zijn. Maak je een kunstwerk voor iemand anders? Vraag die persoon om een foto te sturen van de ruimte waar het komt te hangen of van kunstwerken die zij mooi vinden. Zo wakker je jouw creativiteit meer aan.

Social media nuttig gebruiken

Social media is vaak een onhandige afleiding, maar je kunt het op verschillende manieren inzetten om jou te helpen met je inspiratie. Weet je echt niet wat je met je blanco doek moet doen? Probeer dan zeker één van de volgende opties uit: polls in stories, filters, andere accounts

  • Filters: Er zijn tegenwoordig steeds meer filters die random combinaties genereren. Zo kun je gebruik maken van een filter die random emoji’s boven je hoofd neerzet en forceer jezelf om iets te maken dat bij deze emoji’s past. Ook kun je filters gebruiken die kleurencombinaties voor je creëert en laat deze kleuren het begin zijn van jouw prachtige nieuwe creatie.
  • Afkijken: ‘Beter goed gejat dan slecht bedacht’, zegt men weleens. En dat is zeker waar. Doe inspiratie op door te kijken naar kunst van anderen. Ga hiervoor eens buiten je eigen comfortzone en kijk verder dan je kunstenaarsvrienden. Laat je inspireren door tattoo-artiesten, beeldende kunstenaars of zelfs door architecten. Er zijn veel verschillende kunstenaars actief online die je gemakkelijk kunt vinden via de zoek-functie.
  • Polls: Een andere manier om inspiratie op te wekken is door wat polls in je Instagram stories te zetten. Zo kunnen je vrienden, familie en bewonderaars meebeslissen aan je nieuwe schilderij. Stop wat kleuren in een poll, een kunststijl in de volgende poll en een locatie of hoofdthema in de laatste. Zo krijg je een unieke combinatie voor je volgende kunstwerk.
Lees tip:  Retro meubels, wat verstaan we daar precies onder?

Door social media op deze manier in te zetten, zorg je ook nog eens voor meer interactie. Maak je prachtige foto’s of video’s van je verdere proces? Dan houd je jouw volgers op de hoogte én laat je zien dat je hun input waardeert. Het is de perfecte manier om voor goede content te zorgen.

Even iets anders doen

Je hebt het vast al vaker gehoord, maar dit helpt enorm. Gun jezelf een dagje zonder creëren en laat je inspireren door een prachtige omgeving. Ga ergens lunchen met een vriendin, bekijk een nieuwe film in de bioscoop of ga eens langs bij een museum. Een park of club kunnen ook veel inspiratie opleveren, zolang je jezelf open zet voor nieuwe ervaringen en verwondering. Kijk niet naar de wereld als iets wat jou inspiratie moet geven, maar laat alles over je heenkomen. Wanneer iets je raakt en in beweging zet, dan merk je dit vanzelf. Geen zorgen, als het je echt genoeg heeft geraakt dan zul je het je morgen echt nog wel herinneren. Geef jezelf de nodige break en laat je creatieve brein weer nieuwe inspiratie opzuigen.

Gooi alles eruit

De laatste manier om je inspiratie weer op peil te krijgen, is simpelweg iets maken. Pak een potlood en beweeg je hand lekker over het papier zonder na te denken wat je maakt. Laat je handen gewoon wat doen. Gebruik kleuren en andere materialen dan je normaal doet. Schreeuw ondertussen lekker mee met wat muziek en gooi werkelijk alles uit je wat in je zit. Je zult merken dat je snel genoeg in een flow komt of per ongeluk iets hebt gemaakt waar je mee verder wilt. Zo haal je jouw echte oer-creativiteit naar boven. Veel plezier met het maken van je volgende meesterwerk!

Lees tip:  Is de elektrische fiets dames iets voor mij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *