Meubelbeslag: het beste uit je meubels halen gaat zo

Op zoek naar het fraaiste nieuwe meubelbeslag? Of gewoon benieuwd naar de betekenis van de term? Meubelbeslag is niet het meubel zelf, maar alles wat gebruikt wordt om het meubel aan te kleden en zijn functie te geven. Denk bijvoorbeeld aan scharnieren, knoppen en grepen voor lades en deuren. Het beslag bestaat uit de – vaak ongeziene – technische hoogstandjes. Kies je voor het beslag van De Oude Deurklink, de ambachtelijke specialist uit Leusden, niet ver van Amersfoort af, dan kies je onder meer voor hoogwaardige knoppen voor meubels die voor kastdeuren, dressoir lades en keukenkasten gebruikt kunnen worden. Het beste beslag voor meubels kent tal van toepassingen en tal van afwerkingen. Het wordt van solide messing gemaakt (dat merk je aan het gewicht) en afgewerkt met poedercoating of nikkel. 

De eeuwenoude kracht van meubelbeslag 

Meubelbeslag kan een praktische functie hebben, maar ook een beschermende. Het wordt al eeuwenlang gebruikt voor meubels, onder meer als aankleding, maar ook om het meubel zijn functie te geven. Zo is een deur zonder deurklink bijvoorbeeld niets waard. Dat geldt ook voor een kastje zonder knop op hem aan open te maken. Als een kastdeurtje niet over goed werkende en geoliede scharnieren zou beschikken, zou je er niets aan hebben. Kortom: het is dankzij het beslag dat de meubels functioneren zoals ze doen. De bekendste vormen van beslag voor meubels zijn natuurlijk de klinken van deuren, de knoppen op kastjes, maar ook de scharnieren die ervoor zorgen dat een deksel of deurtje op en dicht kan. Sleutelplaten hebben, op hun beurt, een beschermende functie: ze zorgen ervoor dat je een deur op slot kunt doen. Ook beschermt de sleutelplaat het hout rond het sleutelgat tegen krassen van je sleutel. 

Lees tip:  Het onzichtbare vak: een blik op de wereld van glazenwassers

Meubelbeslag is ook kwetsbaar 

Dankzij het beslag hebben meubels hun werkzame functie. Hierdoor zal het beslag echter ook als eerste gaan slijten. Iedere keer dat je een laatje opent, ontstaat er wrijving in het scharnier. Goed oliën zorgt ervoor dat het scharnier soepel blijft en langer meegaat, maar op den duur (op den duur?) gaat alles kapot. Hetzelfde geldt voor deurklinken: iedere keer dat je de deur opent, oefen je hier druk op uit. Vroeg of laat zal deze dus aan vervanging toe zijn. Soms komen schroefjes los te zitten waarna ze op raadselachtige wijze verdwijnen. Tijdens transport of opslag kunnen knopjes en slotplaatjes zoek raken, waarna je ze nooit meer terugziet. Kortom: er kan van alles gebeuren waardoor vervanging van meubelbeslag nodig wordt. 

Nieuw-oud beter dan oud-oud 

Nieuw-oud (beslag voor meubels) dat nieuw geproduceerd is, maar op ambachtelijke, authentieke wijze) is beter dan authentiek beslag dat tal van jaren in huis is gebruikt. De reden spreekt voor zich: anders dan bepaalde sierelementen zal meubelbeslag na verloop van tijd slijten. Dat is zonde, maar het is niet anders. Koop je beslag dat al vaak gebruikt is, dan is de kans dat dit al flink verzwakt is en het na niet al te lange tijd gaat begeven. Je koopt dan iets dat mooi is, maar zijn functionaliteit al bijna heeft verloren. Kies liever voor oud én functioneel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *