Onderwijs vandaag de dag

De hedendaagse wereld is onderhevig aan snelle veranderingen. Wat vroeger een zekere zaak was, kan tegenwoordig vervangen zijn door iets compleet nieuws. Zo ook in het onderwijs. Ook hier zijn er vernieuwers naar voren gekomen om de praktijk verder te kunnen brengen.

Zoals zo vaak is dat op kleine schaal begonnen, waarna het landelijk is aangeslagen. Veel scholen hebben zichzelf opnieuw uitgevonden. Dat komt gedeeltelijk door de digitalisering van de samenleving en de gevolgen die dit heeft op het verwerven van kennis.

Inspirerende ruimtes

Op de scholen worden niet louter vakken onderwezen, maar voornamelijk mensen. De schoolinrichting is de laatste jaren daarom enorm veranderd. Zodoende hebben de leerlingen de beschikking gekregen over inspirerende ruimtes, waar ze zich in thuis voelen.

De beleving van de jongeren is veranderd, dit komt voornamelijk door de al genoemde digitalisering. Er moet op een andere manier geprikkeld worden dan voorheen. Dat zorgt natuurlijk voor een andere invulling van het onderwijs.

Zo is de leraar tegenwoordig meer een coach die de leerling ondersteunt in de zelfontwikkeling. En ook de leerprogramma’s zijn aangepast aan de veranderde realiteit. De leerkracht is niet langer de alwetende autoriteit, maar veeleer de begeleider die de weg wijst naar kennis.

Het schoolmeubilair moet zeer flexibel zijn en tegen een stootje kunnen. Het moet alle nieuwe lesmethoden kunnen ondersteunen. Het is van belang dat het comfortabel is en ergonomisch verantwoord. Natuurlijk moet het ook op een verantwoorde wijze geproduceerd zijn. Daarnaast moet het ook passen bij de rest van de inrichting.

Uitstraling scholen

Tegenwoordig letten de ouders, meer dan in vroeger tijden, op de totale inrichting en uitstraling van een school. Omdat de aantallen leerlingen aan krimp onderhevig zijn, is het echt van belang geworden wat het totaalplaatje is.

Lees tip:  Makelaar in Amsterdam: huren, kopen of verkopen

De visie van een school dient eigenlijk de uitstraling te ondersteunen, zodat het profiel duidelijk is. Daarom wordt er ook samengewerkt met interieur ontwerpers. Zo kan een onderwijzer de klas inrichten door de tafels in een U-vorm neer te zetten, wanneer discussie een wezenlijk onderdeel vormt van de les.

Wanneer er dan weer in kleine groepjes gewerkt moet worden, dan valt dit op een simpele wijze aan te passen. Dit is uitermate handig bij scholen die wisselende klaslokalen hebben. Bij scholen waar vanuit hetzelfde lokaal wordt gewerkt valt het aan te raden om lichte en flexibele meubels te gebruiken.

De kantine of de aula dienen het liefst zo gezellig mogelijk te zijn ingericht. Dit kan al gemakkelijk door verschillende meubelstukken te combineren en bij voorkeur door het creëren van loungeruimtes waar de leerlingen zich kunnen ontspannen tussen de lessen door. Wat dat betreft is er weer niets veranderd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *