piano kopen

Piano kopen? Lees onze handige tips en trucs!

Wil je een piano kopen en heb je nog geen idee welke keuzes je hebt en welke keuzes je ook het beste kunt maken? Dat is niet heel vreemd, want je hebt een ruime keuze uit verschillende soorten piano’s en dan nog maar te zwijgen over de merken die je kunt kopen. Qua merken kun je het beste kiezen voor piano’s van topmerken zoals Yamaha, Petrof, Sauter, Sebastian Steinwald, Schimmel of Kawai. Maar nu moet je nog steeds een keuze maken uit voor welke soort piano je kiest en of je juist het beste een nieuwe of een tweedehandse piano kunt kopen. In onze blog vertellen we er meer over.

Een akoestische of digitale piano kopen?

Feitelijk kun je kiezen uit een akoestische, digitale of elektrische piano en de akoestische en digitale piano’s zijn de meest populaire piano’s die je kunt kopen. Laten we de verschillende varianten onder de loep noemen.

De akoestische piano kun je met behulp van toetsen, hamers en snaren bespelen. Op het moment dat je een toets indrukt tikt de hamer een snaar aan en de trilling zorgt ervoor dat je geluid hoort. Bij een vleugelpiano liggen de snaren horizontaal in een bak. Met als groot voordeel dat het geluid heel vol klinkt. Dat is volgens de experts minder het geval wanneer je op een huiskamerpiano speelt, omdat de snaren dan verticaal in de bak zijn geplaatst. Een groot pluspunt van de huiskamerpiano is dat de piano veel minder ruimte in beslag neemt.

De digitale piano heeft geen snaren, maar produceert geluid op basis van elektrische signalen. Die worden afgegeven wanneer je een toets indrukt. Er zijn wel digitale varianten die het gevoel van een akoestische piano proberen na te bootsen, maar dit zijn in de regel wel duurdere exemplaren. Bij goedkopere varianten voelt het spelen op een digitale piano heel anders aan dan wanneer je op een akoestisch instrument speelt. Grote voordelen van digitale piano’s is dat ze weinig onderhoud nodig hebben, niet gestemd hoeven te worden en dat je ook met een koptelefoon piano kunt spelen.

Lees tip:  Het toepassen van leuke manden in je interieur

Wat betreft de werking en het gevoel komt een elektrische piano het dichtst in de buurt van een akoestische piano, maar je kunt het geluid van een elektrische variant het beste vergelijken met dat van een elektrische gitaar. Een hamer tikt de snaar aan wanneer je een toets indrukt, maar in plaats van een geluid wordt er een elektrisch signaal geproduceerd. Dat via een versterker en aangesloten luidsprekers weer wordt omgezet naar een geluid.

Nieuwe of tweedehandse piano kopen?

Beginners willen misschien gelijk investeren in een goede en nieuwe piano kopen, maar is dat ook slim om te doen? Natuurlijk zijn piano’s redelijk waardevast en maak je minimaal verlies, maar dat verlies is we veel kleiner wanneer je een tweedehandse variant doorverkoopt. Vooral als je nog niet zeker weet of pianospelen iets voor je is, doe je er slim aan om eerst met een tweedehandse variant te beginnen. Dat neemt niet weg dat een nieuwe piano wel zijn charmes heeft. Allereerst is de piano perfect afgestemd vanuit de fabrikant en het geeft gewoon een heerlijk gevoel om als eerste eigenaar op het instrument te spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *