Sfeer met je verlichting: zo licht je de boel mooi op

Een van de eerste dingen in je huis waarvan je zorgt dat het er is, is je verlichting. Niet gek, het is immers een van de belangrijkste aspecten van je woning. Het kan leuk zijn om mooie, nieuwe lampen te kopen en hiermee een gezellige sfeer te creëren. Maar met een juist lichtplan kan je hier meer invloed op hebben dan je denkt.

Dat is dan ook waarom wij enkele tips voor je opgesteld hebben waarmee jij kan zorgen dat je licht nóg meer dienst uitmaakt in de huiselijkheid van je woonkamer. Dus doe je leeslampje aan, en laten we snel beginnen.

Tip 1: weet welke ontwerpen er zijn

Net zoals bij het uitzoeken van je meubels, dien je ook bij het kiezen van je verlichting te letten op welke ontwerpen er passen bij je stijl. Zo zijn er wat ouder ogende industriële lampen, maar ook hele moderne. Folders of websites als www.intenswonen.nl zijn geschikt om te kijken naar welke stijlen er bij je passen.

Tip 2: voor gelaagdheid zorgen

Met gelaagdheid bedoelen we dat je lampen op verschillende hoogtes en breedtes in je kamer plaatst. Dus bijvoorbeeld niet alleen aan je plafond, maar ook op tafels, kastjes of in de vloer. Dit geeft je kamer extra dimensie.

Tip 3: plaats wandlampen

Niet veel mensen kiezen voor wandlampen – wat best jammer is. Ze kunnen voor een huiselijke, maar chique sfeer zorgen. Je krijgt een unieke uitstraling door de verschillende schaduwen die speels op de muur vallen. Bovendien is het leuke aan wandlampen dat je ze niet per se pontificaal in beeld hoeft te zetten; monteer ze bijvoorbeeld achter je bank of dressoir.

Lees tip:  Alles wat u moet weten over houten vloeren

Tip 4: zorg voor een hanglamp boven je eettafel

In sommige huizen wordt de woonkamer ook als eetruimte gebruikt. In dat geval heb je natuurlijk een eettafel nodig. Onderschat hierbij niet hoeveel invloed de eettafel – en dus ook het licht dat erboven hangt – heeft op hoe je huiskamer zal ogen. Wij raden hierbij aan om voor een hanglamp te gaan. Een hanglamp zorgt voor gelaagdheid en als je ook nog eens voor licht kiest dat je kan dimmen, kan je altijd de sfeer van woonkamer bepalen.

Tip 5: hoekjes opvullen

Veel mensen denken niet aan de hoeken van hun woonkamer bij het inrichten – helemaal niet qua licht. Meestal staat er per slot van rekening helemaal niks ín die hoeken, dus wat voor toegevoegde waarde zou licht hebben? Nou, in dit geval heeft het licht geen praktische waarde, maar wel een sfeervolle. In dit geval kan je je hoekjes een stuk gezelliger maken door er een klein lampje neer te zetten. Wil je echt alleen maar licht dat functioneel is? Maak er dan een leeshoek van of zet er een mooie accessoire neer.

Tip 6: plaats vloerlampen naast de bank

Je zou er misschien niet gelijk aan denken, maar vloerlampen zijn een prachtige sfeermaker en zorgen voor een goede gelaagdheid in licht. Door ze te plaatsen voor of naast je bank, kan je de sfeer een stuk gezelliger maken – helemaal bij een avondje film kijken.  Wil je echt geen verlichting in je vloer, dan kan een dimbare stalamp ook voor de nodige knusheid zorgen.

Lees tip:  Kunst voor in je nieuw ingerichte woonkamer

Tip 7: gebruik spotlights

Als je iets moois in je kamer hebt staan waar je trots op bent, kan het heel leuk zijn om er een spotlichtje op te werpen. Als je kiest voor een lamp die je bij kan draaien, kan je het mooie stuk indien nodig verplaatsen. Heb je een kast of vitrine waar je deze accessoires in zet, ook dan zijn spotlights de ideale oplossing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *