Shutters: combineer het uiterlijk van ouderwetse luiken met hedendaagse veelzijdigheid

In het Engels betekent het woord shutters luiken, maar u moet deze populaire vorm van raamdecoratie niet verwarren met de ouderwetse luiken die u op Nederlandse woningen aantreft. In tegenstelling tot deze luiken heeft de shutter aanzienlijk meer bedieningsopties dan alleen open en dicht. U koopt een shutter als u zonwering nodig heeft die stijlvol is, die regelbaar is en die in alle kamers kan worden toegepast. Leest u hier verder over shutters en alles wat u over deze raamdecoratie moet weten.

Wat zijn shutters?

Veel mensen kiezen voor de shutter als raamdecoratie voor landelijke woningen. Want, al zijn ze niet meer met ouderwetse luiken te vergelijken, ze hebben nog wel dezelfde uitstraling. Shutters lijken op jaloezieën. Het verschil is dat ze niet opgetrokken kunnen worden en dat ze van hout gemaakt zijn. U kunt ze wel openen en sluiten als een deur. De shutter bestaat uit een houten frame met daartussen lamellen. Deze lamellen kunt u openen en sluiten door ze te kantelen. U kunt dus de lichtinval en uw privacy instellen zowel door de lamellen te kantelen als door de panelen te openen. Omdat de verschillende panelen afzonderlijk te bedienen zijn kunt u uw zonwering met grote precisie instellen.

Verschillende materiaalsoorten

U zal shutters aantreffen in verschillende materialen. De houten shutter wordt vaak gezien als de standaard shutter en deze ziet er sfeervol en gezellig uit. Dat komt doordat hout natuurlijkheid en warmte uitstraalt. De originele luiken zijn ook van hout gemaakt, dus bij landelijke woningen is dit een schitterende keuze. Kiest u voor kunststof, dan heeft u een materiaal dat ook buiten kan worden toegepast. Daarnaast is het ideaal voor gebruik in vochtige ruimtes, zoals de keuken, de douche of de badkamer. Kunststof is in allerlei kleuren en uitvoeringen te krijgen, waaronder faux wood, zodat u het uiterlijk van hout ook voor situaties waarin hout normaal niet geschikt is kunt nabootsen. Een laatste gangbare materiaaloptie voor shutters is aluminium. Dit is een wat moderner materiaal waarmee shutters ook in moderne interieurs erg mooi passen.

Lees tip:  De verschillende opties voor laminaatvloeren

Voor elke kamer een shutter

Uiteraard zijn shutters ideaal voor ruimtes waarin u een beetje nostalgie wilt creëren. Ze hebben een typisch ouderwets uiterlijk, doen denken aan vroeger en aan vakanties naar warme landen. Het is niet voor niets dat in veel warme landen shutters voor de ramen te vinden zijn, want ze houden uw kamers namelijk ook koel. Er zijn shutters die speciaal geschikt zijn voor vochtige ruimtes en deze zijn dan meestal gemaakt van kunststof. In slaapkamers zijn shutters ook bijzonder geschikt, want u blokkeert er veel licht mee. U kunt de kamer niet volledig verduisteren, maar dat is ook niet voor iedereen nodig. In de babykamer is de shutter ook een stijlvolle toevoeging. Als u zich wat verder gaat verdiepen in de verschillende soorten shutters, dan zal u merken dat er ook voor u een exemplaar te vinden is.

Koel in de zomer en warm in de winter

We hebben al even genoemd dat u de shutter veel aantreft in woningen in warme landen. En dat is niet voor niets. Bij sterke zon zorgen shutters ervoor dat uw woning koel blijft binnen en als het buiten koud is helpt de shutter om de warmte binnen te houden. U kunt dus geld besparen als u voor de shutter kiest, want u zal minder geld uitgeven aan het koelen en verwarmen van uw woning.

De voordelen van de shutter

Als u aan raamdecoratie denkt, dan is de shutter misschien niet de eerste vorm die in uw hoofd opkomt. Lees dan de volgende voordelen door en u zal merken dat de shutter meer pluspunten heeft dan u mogelijk dacht.

  • De shutter is stijlvol, nostalgisch en een schitterende toevoeging aan elk interieur.
  • De kunststof shutter kan ook aan de buitenkant van het raam bevestigd worden, of worden toegepast in vochtige ruimtes zoals de keuken en de badkamer.
  • Met meerdere shutters kunt u de lichtinval perfect reguleren. U kunt tegelijkertijd bepalen hoeveel u blijft zien en hoe goed anderen bij u naar binnen kunnen kijken.
  • Met een shutter voor het raam blokkeert u indien nodig een groot gedeelte  van het licht. U kunt ze dus ook goed in de slaapkamer plaatsen.
  • U kunt uw woning beter isoleren door shutters te plaatsen.  Het is geen daadwerkelijke isolatiemethode, maar het helpt wel met het binnen of buiten houden van de warmte.
Lees tip:  Tips en trucs voor het schoonmaken van een pvc vloer

Koop uw shutters online

Echte kwalitatieve shutters van een hoogwaardige houtsoort kunnen prijzig zijn. Ze zijn het geld echter meer dan waard, want er is geen andere vorm van zonwering met een vergelijkbare uitstraling. U bespaart geld voor uw shutter als u deze online koopt. De webwinkels vragen minder geld, omdat ze geen dure huur voor winkelpanden hoeven te betalen. Er is vaak wel een showroom en het is geen slecht idee om de shutters dan even zelf in het echt te beoordelen en met een medewerker te praten. Een andere reden waarom webwinkels goedkoper zijn is omdat u het inmeten en ophangen zelf doet. Dat maken ze u heel gemakkelijk en u krijgt er duidelijke instructies voor. Op die manier betaalt u geen fortuin voor uw nieuwe zonwering, maar levert u niet in op kwaliteit.

Enkele aandachtspunten

Er zijn enkele aandachtspunten waarmee u rekening moet houden als u voor de shutter kiest. Zo is het een vrij permanente en ook in het oog springende vorm van raamdecoratie. Eenmaal geplaatst kunt u niet meer om uw shutters heen. Zoekt u iets subtieler en lichters, dan is de shutter geen goede optie. Verder heeft u ook minder bedieningsopties dan u bij andere zonwering krijgt. U kunt de shutter bijvoorbeeld niet optrekken en doen ‘ verdwijnen’ mocht u dit willen. Als laatste is het belangrijk om te weten dat de shutter vrij duur is vergeleken met bijvoorbeeld jaloezieën en rolgordijnen. Hier krijgt u dan veel stijl en sfeer voor terug, maar er zijn zeker goedkopere opties. Kunt u met deze aandachtspunten leven, dan is de shutter mogelijk voor u een schitterende toevoeging aan uw interieur. Bestel ze online en u heeft ze binnen de kortste keren in huis.

Lees tip:  Hoe huur je een schoonmaakbedrijf in voor je bedrijfspand?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *