Hoe schilder je houten ramen

Stappenplan: Hoe schilder je houten ramen?

Je wilt je houten ramen, houten kozijnen of je houten deuren gaan schilderen, maar je hebt geen idee waar je moet beginnen. Lees dan snel dit stappenplan door zodat je zeker weet dat jouw houten ramen goed geschilderd worden.

1. Check het hout

Het is belangrijk als je houten ramen en/of deuren al zijn geverfd dat je kijkt naar de verflaag en/of dat deze nog intact is. Dit doe je door middel van een cross cut test. Je gebruikt een cuttermes en oppervlakkig snij je 5 streepjes horizontaal en 5 streepjes verticaal, plaats ze zo dat de streepjes elkaar kruisen. Vervolgens plak je over de streepjes afplaktape en dan trek je dit er weer af. Blijft de verf aan de tape zitten? Dan moet je eerst alle verf verwijderen met een afbijtmiddel. Daarna verwijder je oppervlakkig vuil met water of een ander middel hiervoor.

2. Schuren

Als de verf wel de test doorstaat hoef je de oude verflaag niet te verwijderen en kun je beginnen met schuren. Schuur het hout op met schuurpapier die voorzien is van korrel 150 – 180. Besteed aandacht aan het schuren, maar maak het niet te gek. Het is alleen maar zodat de verf goed hecht. Als je klaar bent met schuren stof de ramen goed af met een zachte borstel.

3. Schilderen

Als je hout nog in goede staat is kun je na het schuren direct beginnen met verven. Breng altijd eerst een grondlaag aan voordat je de gewenste verfkleur eroverheen strijkt. Als je dit allemaal gedaan hebt, en als het goed is opgedroogd kun je de laatste laag erover heen verven. Zorg voor een goede verf die bestand is tegen water, vochtbestendig is, schimmelwerend is, en die natuurlijk geschikt is voor buitengebruik.

Lees tip:  Kunst voor in je nieuw ingerichte woonkamer

Als jij zelf het schilderen van je houten ramen, deuren of kozijnen op je wilt nemen kun je alle benodigdheden bij verkrijgen bij bijvoorbeeld Sikkens. Ook als je hulp nodig hebt staan ze graag klaar voor je.
Niet de energie of de tijd om dit zelf te doen? Huur dan een schilder in. Bijvoorbeeld een schilder in Amsterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *