houtkachel

Tips voor de aanschaf van een houtkachel

Een houtkachel is een aanschaf die je doet om meerdere redenen. De meeste mensen kopen een houtkachel vanwege de gezelligheid. Houtkachels binnen kopen doe je niet zomaar. Een houtkachel binnen heeft namelijk meerdere functies. We keken voor je naar zaken waar je op let wanneer je een houtkachel gaat aanschaffen.

Gezelligheid of warmte

Een houtkachel kan je kopen om de gezelligheid maar ook om er je huis mee te verwarmen. Zo moet je eraan denken dat een kachel er in twee vormen is. De ene kachelsoort geeft directe warmte af en de andere geeft convectiewarmte af. De kachel met directe warmte verwarmt vooral de ruimte rondom de kachel. Deze kachel is dus een sfeerhaard. Een kachel met convectie warmte geeft warmte af die ook daadwerkelijk opstijgt. Een praktische kachel dus. Weet wat het doel is van de houtkachel voor je er een aanschaft.

Is jouw rookkanaal wel geschikt

Komt de kachel in de plaats van een open haard, laat dan kijken of het rookkanaal wel geschikt is. Gaat het om gemetselde leidingen die poreus zijn geworden dan moet er een nieuwe schoorsteen worden geplaatst van metaal. Het rookkanaal moet altijd naar buiten kunnen lopen waarbij een houtkachel ook in een hoekhuis kan worden geplaatst. Denk er dan wel aan dat het rookkanaal boven de nok van het dak uit moet komen. Bij Woodburner.nl heb je de keuze uit de goedkoopste houtkachels en de beste rookkanalen.

Het juiste vermogen

Een houtkachel is gemaakt om een bepaald aantal kubieke meters ruimte te verwarmen. Dat heet het vermogen van de kachel. Het vermogen moet vooraf worden berekend voor je een houtkachel komt. Het voorkomt een te koud of te warm huis.

Lees tip:  Waar je aan moet denken bij het isoleren van je huis

Wat zegt de gemeente over houtkachels

Houtkachels mogen dan razend populair zijn, gemeentes zijn er niet altijd even blij mee. Het is dan ook goed om te kijken wat een gemeente zegt over het stoken van een houtkachel. Er komt fijnstof vrij en veel mensen zijn daar gevoelig voor. Mag je een houtkachel stoken, kijk dan bij welke weersomstandigheden dit is toegestaan. Soms mag het niet bij laaghangende bewolking en mist omdat het fijnstof dan te snel neerslaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *