Het kopen van een woning is een flinke investering. Volkomen logisch dat je als koper niet zit te wachten op verborgen gebreken. Als ze er dan toch zijn, dan kun je ze maar beter zo snel mogelijk vinden. Maar hoe vind je verborgen gebreken in een woning? En wat moet je doen als je ze gevonden hebt? Je leest het in onderstaand artikel.
Onderzoeksplicht en mededelingsplicht
Voor kopers geldt er bij aankoop van een woning een onderzoeksplicht. Dit betekent dat je verplicht bent om je woning te onderzoeken op eventuele gebreken. De verkopende partij heeft mededelingsplicht wat betekent dat ze jou op de hoogte moeten brengen van eventuele problemen die bij de verkopers bekend zijn. Zo is het voor jou als koper haast onmogelijk om te ontdekken dat er iets mis is met de riolering, terwijl dit bij de verkoper vaak al bekend is op het moment van de verkoop. Om deze redenen geldt er bij overdracht van een woning onderzoeks- en mededelingsplicht.
Inspecteer tijdens de bezichtiging
Ga je een woning bezichtigen? Dan is het verstandig om tijdens deze bezichtiging een kritische blik te werpen op de onderhoudsstaat van de woning. Controleer op eventuele gebreken, zoals bijvoorbeeld loszittende vloerdelen, een lekkage of houtrot.
Heb je zelf weinig of geen verstand van bouwtechnische zaken? Dan is het zeer verstandig om een expert in te schakelen. Het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring van je woning geeft je meer inzicht in de onderhoudsstaat. Eventuele gebreken komen aan het licht en je krijgt direct een inschatting van de herstelkosten. Dit inzicht geeft je een betere onderhandelingspositie bij het bepalen van de vraagprijs.
Wanneer is het een verborgen gebrek?
Met succes een woning gekocht en kom je er later achter dat er iets mis is? Dan is het altijd lastig te bepalen of het een gebrek of een verborgen gebrek is. Het verschil is dat je een verborgen gebrek vooraf niet had kunnen vaststellen. De aanwezigheid van asbest is vaak zo’n gebrek dat vooraf niet vast te stellen is. Terwijl een scheur in de muur een goed voorbeeld is van een gebrek dat je had kunnen waarnemen.
Verborgen gebrek ontdekt, wat nu?
Heb jij bij aankoop van een woning voldaan aan de onderzoeksplicht en vindt toch een verborgen gebrek, dan is het soms mogelijk om de verkoper hiervoor aansprakelijk te stellen. Het is van belang dat je het gevonden gebrek zo snel mogelijk meldt bij de verkopen om vervolgens samen te zoeken naar een oplossing. Komen jullie er samen niet uit? Dan kun je de verkopen in gebreke stellen. Volgt daarop geen reactie? Dan is het mogelijk om een procedure te starten.