Verduurzamen van producten

Duurzaamheid valt niet eenzijdig te omschrijven omdat het een combinatie van verschillende zaken is. Werken met behoud van natuurlijke grondstoffen, het voorkomen van onnodige vervuiling en het tegengaan van verspilling is in ieder geval een stap in de goede richting.

De motivatie om duurzaam te werken is voor iedereen weer anders. Sommigen willen de wereld gezonder maken, anderen passen de politieke akkoorden en rechterlijke uitspraken toe. Duurzaamheid is veelzijdig en kent vele toepassingen.

Het is een feit dat de grondstoffen niet onuitputtelijk zijn en dat slimmer gebruik hier van noodzakelijk is. Bovendien moet de CO2 uitstoot omlaag, dus vergroening van de economie is eigenlijk onafwendbaar.

Innovaties

Veranderingen in het bedrijfsleven worden over het algemeen gezien als innovaties. Verduurzaming van het productieproces is de vernieuwing die tegenwoordig nodig is. De overheid maakt voortdurend bepalingen die dit proces sturen. Zo komt er vanaf 3 juli 2021 een verbod op wegwerpplastic.

Er is niet alleen wetgeving waar je je als ondernemer aan moet houden. Er zijn tevens subsidies in het leven geroepen. Zo kun je soms gebruik maken van innovatie- en duurzaamheidssubsidies wanneer je van plan bent om je productieproces aan te passen. Als je van plan bent om minder CO2 uit te stoten dan is het misschien mogelijk om gebruik te maken van de subsidie stimulering duurzame energietransitie.

Subsidies

Je kunt beginnen om je bedrijfspand te verduurzamen. Ook wat dat betreft is er regelgeving. Vanaf 2050 moet in Nederland ieder pand CO2-arm zijn. Hier zijn ook duurzaamheidssubsidies voor, zoals de energie investerings aftrek en de stimulering duurzame energieproduktie.

Lees tip:  Inspiratie om een badkamer te kopen

Het transport verduurzamen is een andere manier van vergroening. Je kunt hierbij denken aan carpoolen of elektrisch rijden. Als het voor je werknemers mogelijk is om naar het werk te fietsen, dan zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan een fietsenplan.

Leerproces

Bij het inkopen van materiaal zou je kunnen kijken of de grondstoffen die je gebruikt lokaal kunnen worden geproduceerd. Je zou ook bestaand materiaal kunnen hergebruiken. In ons land zijn er bedrijven die dit al doen. De fairfurnituregroup werkt al jaren volgens dit principe. Als je benieuwd bent naar hoe ze dit doen dat is het altijd mogelijk om te kijken naar hun aanpak op fairfurnituregroup.nl. Het is in ieder geval raadzaam om van anderen te leren. 

Misschien is het mogelijk om je afval nog beter te scheiden en waar mogelijk dit te hergebruiken. Alle kleine beetjes helpen. Het is bovendien tegenwoordig goede reclame wanneer je je inzet voor een meer duurzame wereld. Het werken aan verduurzaam vergt wellicht investeringen, maar aan de andere kant betaald zich dat weer uit.  Er is voldoende vraag naar bij het publiek en investeerders.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *