Infrezen van vloerverwarming

vloerverarming infrezen

Er zijn veel verschillende manieren hoe vloerverwarming aangelegd kan worden. Het infrezen van vloerverwarming komt heel veel voor omdat de verwarmingsbuizen mooi weggewerkt worden en alsnog veel warmte af geven. Daarom is dit de meest gebruikte manier om vloerverwarming aan te leggen.  Met vloerverwarming infrezen wordt het maken van gleuven in vloer bedoeld. Deze gleuven worden later voorzien van vloerverwarming-buizen. Zo worden de vloerverwarming-buizen in de bestaande vloer gelegd en hoeft er een groot deel niet uitgehaald te worden. Dit scheelt veel werk en is dus tijds efficiënt en uiteindelijk ook goedkoper. Een ander voordeel van het infrezen van je vloerverwarming is dat er geen extra opbouwhoogte nodig is.

Voordelen van vloerverwarming infrezen

Elke vorm van vloerverwarming heeft zijn eigen voordelen. Zo wordt vloerverwarming binden toegepast als het infrezen van de vloerverwarming niet mogelijk is. De voordelen van vloerverwarming infrezen zijn als volgt:

  • Snelle opwarmtijd: omdat de vloerverwarming-buizen worden ingefreesd liggen ze erg oppervlakkig in de vloer. Hierdoor is er weinig tijd nodig om de vloer als het warme op te warmen
  • Goedkoop: omdat er gleuven worden gemaakt voor de vloerverwarming-buizen hoeft je gehele vloer er niet uit gehaald te worden en vervolgens weer opnieuw gelegd worden. Als je een goede dekvloer hebt kan direct begonnen worden met het infrezen.
  • Snelle realisatie: het infrezen van vloerverwarming wordt vaak binnen één dag al gerealiseerd. Hierdoor is het erg tijds efficiënt. Hierdoor heb je zelf ook minder lang last van het aanleggen van de nieuwe vloer.
  • Multifunctioneel: de vloerverwarming kan voor twee verschillende doelen worden gebruikt. Hij kan als hoofdverwarming worden gebruikt en daarnaast ook als bijverwarming.
  • Vaak mogelijk: bij bijna alle huizen die na de jaren tachtig zijn gebouwd zijn dikke dekvloeren gebruikt. Deze dekvloeren zijn ideaal voor het infrezen van vloerverwarming.
Lees tip:  Een antieke uitstraling voor je interieur creëren?

Hoe wordt het infrezen van vloerverwarming gedaan?

Als je je vloerverwarming in wil laten frezen wordt er eerst gekeken naar hoeveel vierkante meter er ingefreesd moet worden. Uitgaande van een goede dekvloer waarin de verwarmingsbuizen worden ingefreesd. Het infrezen kan in twee verschillende soorten vloer worden ingefreesd. Dit is in zand/cementvloer en anhydriet. Hierin worden gleuven van 16 millimeter diep gefreesd en hierin komt een buis van 14 millimeter. Deze ligt dus net iets onder het vloeroppervlak. De buizen worden gelegd in een soort slakkenhuis patroon. Dit wordt gedaan zodat er altijd een warme aanvoerleiding naast een koude retourleiding ligt. Hierdoor ontstaat er een goed verspreide warme vloer. Op plekken waar een glazen pui of een tuindeur zit worden de buizen vaak iets dichter op elkaar gelegd. Dit wordt gedaan om een soort warmtezone te creëren. Hierdoor wordt de kouval van het glas als het ware opgevangen.  Na het frezen wordt de gleuf met de buis hierin verder afgewerkt worden. Dit kan in verschillende manieren gedaan worden. Vaak wordt er rechtstreek over de buizen heen getegeld. Voor pvc of hout vloeren wordt het geheel vaak eerst nog geëgaliseerd. De buizen worden eerst vastgezet met bijvoorbeeld tegellijm. Zo voorkom je dat de buizen gaan drijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *