Vragen en antwoorden over siliconenkit

Bij het gebruik en toepassen van siliconenkit kunnen zich vele vragen voordoen. In dit blog de meest gestelde vragen voor jou verzameld.

In welk temperatuurbereik kan siliconenkit worden toegepast?

De verwerkingstemperatuur van siliconenkit ligt tussen +5°C en +30°C. Als de temperatuur te laag is, kan zich op de ondergrond een fijne ijslaag vormen die de hechting onmogelijk maakt.

Hoe lang duurt het voordat siliconenkit uitgehard is?

De vochtigheid en de temperatuur zijn doorslaggevend. Hoe hoger, hoe sneller. Daarnaast zijn er de afmetingen van de voegen en het aangrenzende bouwmateriaal. De siliconenkit hard uit met een snelheid van ongeveer 2 mm/24u van buiten naar binnen. Dus met een dikte van 10 mm is dit ongeveer 5-6 dagen. Poreuze ondergronden kunnen de uitharding versnellen door hun eigen vocht. Tijdens het uithardingsproces en zelfs korte tijd daarna ontsnapt er een geur uit de siliconenkit. Laat de ruimtes gedurende deze tijd goed luchten.

Wat is de houdbaarheid van siliconen?

En kan een geopende verpakking nog worden gebruikt? Een siliconenkit heeft geen houdbaarheidsdatum. In het ergste geval kan verharding optreden op de bodem van de kolf. Maar de pasta-achtige silicone kan nog steeds worden gebruikt. Hij zal ook verharden. Zorg ervoor dat het correct wordt opgeborgen! Als de siliconenkit in het mondstuk hard is geworden, snijd het af of vervang het mondstuk.

Hoe moet de siliconenkit worden bewaard?

Indien mogelijk koel en droog bewaren (+10°C tot +20°C). Vermijd grote temperatuurschommelingen. Hoge temperaturen en vorst vormen echter geen probleem voor de siliconen.

Wat zijn de oorzaken van scheuren en onthechtingen in de voegafdichting?

Over het algemeen is overbelasting de oorzaak. Meestal in verband met een te klein gedimensioneerde verbinding. Als er onthechtingen zijn aan de voegrand, kan ook een slechte of geen voorbehandeling (bv. geen primer) van invloed zijn. De ondergrond zelf moet een voldoende inherente sterkte hebben (b.v. verf of pleister).

Lees tip:  3 tips voor het opruimen van je zolder

Hoe kan schimmelvorming worden voorkomen?

Schimmel ontwikkelt zich bij een luchtvochtigheid van >80% en als er een geschikte voedingsbodem (bijv. vuil) aanwezig is. Deze twee punten moeten vermeden worden. Bovendien kan in de voegen een schimmelwerende siliconenkit worden gebruikt. Zit de schimmel eenmaal in de siliconenkit? Dan kan deze niet meer worden verwijderd. Zelfs niet door het schoon te maken. Er moet opnieuw worden gevoegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *