Waar je aan moet denken bij het isoleren van je huis

Als je net bent verhuisd of binnenkort gaat verhuizen, is het verstandig om eens goed naar de isolatie van het huis te kijken. Maar ook wanneer je al langer in een huis woont, is de kans groot dat de isolatie beter kan. Isolatie is een groot onderdeel van wooncomfort en dat heeft verschillende redenen. Zo wil je er ’s winters natuurlijk warm bij zitten en wil je ’s zomers lekker kunnen slapen in een koele slaapkamer. Daar hoort nu eenmaal goede isolatie bij. Gelukkig is het isoleren van een huis eigenlijk een eitje. Tenminste, na het lezen van dit artikel. Hier lees je alle hoofd- en randzaken bij het goed isoleren van je huis. Zo kun jij straks zorgeloos genieten van je nieuwe of oude huis.

Verschillende soorten isolatie

De verschillende ruimtes in huis vragen om verschillende soorten isolatie. Bedenk dus van tevoren goed wat en waar je wilt gaan isoleren. Voor een aangename temperatuur in de slaapkamer is het natuurlijk belangrijk dat je hier wandisolatie of vloerisolatie aanbrengt. Maar je kunt ook denken aan het isoleren van de zolder of kelder. Daarnaast kun je kijken naar de ruimtes waar het meeste warmteverlies wordt geleden of waar je de warmte het liefst vast wilt houden. Over het algemeen is dat de woonkamer, omdat we daar nu eenmaal het meest zijn. Dit is dus ook de ruimte waar de verwarming het meest aanstaat. In de winter wil je dat de warmte goed blijft hangen, dus de woonkamer is een ideale ruimte om te isoleren. Wederom kunnen wandisolatie en vloerisolatie uitkomst bieden. Door van tevoren de ruimtes na te gaan, kun je nadenken over de verschillende soorten isolatie. 

Lees tip:  Hoe kies je led strips?

Verschillende isolatiematerialen

Elke ruimte is anders. Daarom bestaat er voor iedere ruimte passend isolatiemateriaal. Isolatiematerialen verschillen onder andere in isolatiewaarde, vochtbestendigheid, druksterkte en prijs. Ook kun je isolatiemateriaal in een bepaalde brandklasse verkrijgen. Voor een vloer is het belangrijk dat je isolatiemateriaal kiest met voldoende druksterkte, omdat er natuurlijk veel druk op een vloer wordt uitgeoefend. Voor een badkamer is het belangrijk dat isolatiemateriaal vochtbestendig is. Daarom bestaat er isolatiemateriaal dat niet vatbaar is voor vocht. Bovendien kun je met dampremmende folie ook vochtproblemen tegengaan. Voor ruimtes die je volledig wilt isoleren om de energierekening te drukken en toch een prettig klimaat in huis te hebben, kun je weer kiezen voor isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde. Isolatiematerialen met een hoge isolatiewaarde zijn vanzelfsprekend wel wat prijziger dan materialen met een lagere isolatiewaarde. Er zijn allerlei materialen om uit te kiezen, dus bedenk goed welk materiaal je voor welke ruimte nodig hebt. Zo woon je binnen de kortste keren in een goed geïsoleerd huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *