wijnkoelkast

Waarom heb je een wijnkoelkast nodig?

De wijnkoelkast is een populair product en zeker bij de liefhebbers van wijnen. Het wordt ook wel een wijnklimaatkast of een wijnkast genoemd en deze kast heeft een duidelijke functie. Het bewaren van flessen wijn. Wees je ervan bewust dat de ene wijnkoelkast de andere niet is en daarom geven wij in deze blog handige tips over waarom je er een nodig hebt en waar je op moet letten als je er een wil aanschaffen.

Wijnkoelkast met meerdere temperatuurzones

Een wijnkoelkast kan meerdere temperatuurzones hebben en dat is van belang als je meerdere soorten wijn wil opslaan. De ene wijn moet gekoeld bewaard worden, terwijl de ander juist meer baat heeft bij een warmer klimaat. Door de verschillende zones en de mogelijkheden om een wijnkoelkast naar wens in te richten, kun je verschillende soorten wijnen erin bewaren. Er zijn ook wijnkasten met ‘slechts’ één temperatuurzone.

De inhoud

Een ander aandachtspunt gaat natuurlijk uit naar de inhoud capaciteit. Ben je een fanatieke wijndrinker of -verzamelaar? Dan heb je behoefte aan meer ruimte. Kleinere wijnkoelkasten (ook wel tafelmodellen genoemd) hebben vaak de capaciteit om tussen de 30 en 50 flessen op te slaan, terwijl grotere kasten tot wel 150 flessen kunnen bewaren. Uiteraard wordt de kast ook groter als je voor een exemplaar met meer opslagcapaciteit kiest. Terwijl deze kasten ook iets duurder zijn dan de kleinere modellen.

Het systeem van een wijnkoelkast

Een wijnkoelkast heeft ook een systeem waarmee de flessen wijn goed bewaard kunnen worden. Op het eerste oog lijkt dit niet heel bijzonder te zijn en lijkt het product op een normale koelkast, maar vergis je niet dat de meeste wijnkoelkasten zijn uitgerust met een systeem, waardoor trillingen worden voorkomen. Bepaalde wijnsoorten kunnen qua smaak en constructie veranderen wanneer trillingen ontstaan. Deze systemen in de kast moeten dat voorkomen.

Lees tip:  Adviezen om rugpijn te voorkomen en te verlichten

Bescherming tegen zonlicht

Zonlicht, of liever gezegd UV-straling, kan wijn beïnvloeden en als wijnliefhebber wil je dat voorkomen. Het is ook niet zo vreemd dat er grotere wijnkelders zijn waar de meeste flessen wijn worden bewaard. Als je toch in de keuken of elders in het huis waar de zon schijnt wijn wil bewaren, heb je meer baat bij een wijnkast dan je denkt. Het glas van een wijnkast zorgt er enerzijds voor dat je zicht blijft houden op de inhoud. Anderzijds weert het schadelijke UV-stralingen, waardoor de wijn dus beschermd is tegen zonlicht.

Energielabel van een wijnkoelkast

Als je op zoek gaat naar een geschikte wijnkoelkast hebben we nog een laatste goede tip voor je, want de kast werkt op stroom. Dus de verbruikskosten stijgen iets als je dit product aanschaft. Als je voor een energiezuinig apparaat kiest, vallen die kosten mee. Wijnkoelkasten worden dan ook uitgerust met het herkenbare energielabel. Apparaten met een energielabel A of B zijn zuinig en milieuvriendelijk, terwijl apparaten met het label C tot en met F meer stroom verbruiken. En daardoor dus ook minder milieuvriendelijk zijn. Een aandachtspunt om rekening mee te houden wanneer je gaat shoppen. Verkoop je veel verschillende soorten wijn die je moet bewaren op een andere temperatuur? Dan is een wijnkoelkast 2 zones wat voor jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *