Tijdens het bouwen of verbouwen van een woning zijn er altijd verschillende zaken die je niet over het hoofd mag zien. Eén van deze zaken is het uitvoeren van een zogenaamde constructieberekening. In eerste instantie willen we benadrukken dat dit niet altijd verplicht is. In bepaalde gevallen is het laten uitvoeren van zo’n berekening geen vereiste. Toch kan het wel degelijk interessant zijn om dit te overwegen. Dit niet in het minst omdat je op deze manier toch heel wat zekerheid inbouwt. In ieder geval, wil jij graag meer te weten komen over het uitvoeren van een dergelijke berekening? Dan moet je zeker en vast even verder lezen!
Wat kan je verwachten van een constructieberekening?
De constructieberekening is een berekening die wordt uitgevoerd door een constructeur met als voornaamst doel om de veiligheid evenals de kwaliteit van het bouwwerk te kunnen garanderen. Is er sprake van een vergunningplicht voor de bouw of verbouwing die je wenst te realiseren? In dat geval dien je er rekening mee te houden dat je tevens verplicht een constructieberekening moet gaan indienen bij bouwtoezicht. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat je meteen weet te voldoen aan de geldende verplichting(en). Ook zonder dat er sprake is van een dergelijke verplichting is het altijd zeer belangrijk om zo’n berekening op z’n minst te overwegen. Je zorgt er op die manier namelijk voor dat de kans op het optreden van bepaalde vormen van schade danig kan worden ingeperkt. Het spreekt voor zich dat dit in de praktijk van cruciaal belang kan zijn.
Welke zekerheden biedt een dergelijke berekening precies?
We trappen een open deur in wanneer we zeggen dat er na de bouw van een woning op een bepaald ogenblik problemen kunnen ontstaan. Deze problemen kunnen zich vrij snel laten opmerken, maar het is eveneens mogelijk dat hier nog een bepaalde hoeveelheid aan tijd overheen gaat. In de praktijk kan er worden vastgesteld dat er voornamelijk sprake kan zijn van het verzakken van het pand of van scheurvorming. In allebei deze gevallen is het zo dat de schade die je ervaart behoorlijk hoog kan oplopen. Dan hebben we het bovendien ook nog niet gehad over de mogelijke praktische problemen die je hierdoor zal ervaren. Het laten uitvoeren van een constructieberekening zorgt ervoor dat er zeer precies kan worden bepaald hoeveel gewicht er op de dragende onderdelen van het pand kan komen te liggen. Op deze manier kan zowel het wegzakken van het pand als de vorming van scheuren worden voorkomen. Dit maakt een dergelijke berekening zeer belangrijk.
Hoeveel bedragen de kosten voor een constructieberekening?
Finaal spreekt het voor zich dat er bij het laten uitvoeren van een constructieberekening eveneens rekening dient te worden gehouden met de kosten die hiervoor verschuldigd zijn. Wat dit betreft zal je kunnen vaststellen dat de kosten voor het inschakelen van een constructeur nogal uiteenlopend kunnen zijn. Het uurtarief kan dan ook variëren van 80 tot 110 euro per uur. Wil je er graag zeker van zijn dat de berekening op de meest voordelige wijze kan worden uitgevoerd? Dan is het in de praktijk altijd zeker een aanrader om even grondig de verschillende prijzen van de constructeurs te vergelijken. Zo kan je er de meest voordelige optie meteen tussenuit halen.