Wat is de duurzaamste vorm van verwarming in je huis?

In dit artikel gaan we in op duurzame manieren van verwarming in je huis en welke de duurzaamste zijn. Maar eerst behandelen de vraag wat met duurzaam wordt bedoeld.

Wat is duurzaam?

Met duurzaam wordt bedoeld dat de gevolgen van de toepassing op onze omgeving niet groter zijn dan nodig is. Bij verwarming praten we dan over de afname van de verbranding van fossiele brandstoffen. Die veroorzaakt de uitstoot van CO2. Die uitstoot is ook verantwoordelijk voor de klimaatverandering. Bovendien is het belangrijk te bedenken dat die brandstoffen zullen opraken. Het duurzaamst voor verwarming zijn dus de vormen, waarvoor niet de genoemde verbranding nodig is. Dat betekent in de praktijk dat de zonnestraling wordt gebruikt, direct of indirect. Bij de directe vorm wordt door de straling water opgewarmd dat vervolgens voor verwarming wordt gebruikt. In het geval van indirect wordt er een elektrische stroom opgewekt door zonnepanelen en wordt die stroom voor verwarming gebruikt.

Zonneboiler

Bij een zonneboiler wordt in een zonnecollector een vloeistof opgewarmd. Dat is dus anders dan een zonnepaneel dat elektrische stroom opwekt. In de boiler zit een warmtewisselaar, waar doorheen de in de zonnecollector opgewarmde vloeistof stroomt en die het water in de boiler opwarmt. Zolang de temperatuur van de vloeistof in de zonnecollector hoger is dan die van het water in de boiler, wordt die vloeistof door een pomp rondgepompt. Dat betekent dat er een elektrische stroom nodig is.

Warmtepomp

In een warmtepomp wordt warmte uit de bodem, de lucht of het grondwater gehaald. De opwarming daarvan gebeurt door de zon. Middels een warmtewisselaar in de pomp wordt die warmte afgegeven aan water of lucht. Het warme water circuleert door verwarmingsbuizen en -radiatoren. De verwarmde lucht wordt een ruimte ingeblazen. Een warmtepomp heeft een elektrische stroom nodig om te functioneren. Een goede en duurzame cv-ketel om aan te sluiten op een warmtepomp is de Remeha Avanta

Lees tip:  Koopgids voor op maat gemaakte bootmatrassen

VoorwaardeDe zonneboiler is bedoeld voor de verwarming van tapwater, waarvan het gebruik doorgaans beperkt blijft tot keuken en badkamer. Aan de verwarming van je huis zal je een andere invulling moeten geven. Meestal is de warmte-isolatie van een woning onvoldoende, opdat alleen een warmtepomp voldoende verwarmt. In beide gevallen is je huis echter duurzamer en kun je op je energiekosten besparen. De benodigde installatietechniek is voor beide vormen voor handen, want die installatietechniek wordt al enige tijd toegepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *