Een vintage bankstel is een meubel die gemaakt is tussen 1920 en 1990. Meubels die voor 1920 zijn gemaakt worden antiek genoemd en na 1990 zijn het moderne interieurstukken. Vintage bankstellen herkennen kan best lastig zijn. Want hoe pas je bijvoorbeeld de jaren ’30 toe in je interieur? Of welke trends waren in de jaren ’80 hip? In deze blog kom je te weten wat onder andere de kenmerken zijn van een vintage bankstel, want vintage bankstellen passen tenslotte in elk interieur!
Hoe herken je een vintage bankstel?
Wanneer je vroeger kunstgeschiedenis hebt gehad, kun je vrij snel een vintage bankstel herkennen, maar niet iedereen koos voor dit vak op de middelbare school. Je kunt bij een tweedehandswinkel terecht, maar niet alles is dat ‘’oud’’. De meubels stralen persoonlijkheid en sfeer uit. Ouderwetse meubels zijn meestal gemaakt van staal of hout, plus glas, fluweel en leer. Ouderwetse meubels hoeven niet duur te zijn. En de kwaliteit en levensduur zijn veel beter dan moderne (spaanplaat) meubelen van hetzelfde prijsniveau!
Onderstaand vind je een paar voorbeelden van de belangrijkste herkenningspunten van een vintage bankstel:
- Sierlijke vormen van art nouveau
- Geometrische en hoekige art deco
- Lange lijnen streamline moderne
- Simpel, schaars en linoleum
- Oog op de toekomst
- Scandinavisch hout en plastic
- Lavalampen en bloemetjesprint
- Zalmroze en landelijke stijl
- Oranjekleurig hout en primaire kleuren
Vintage meubels versus Retro meubels, welke kies jij?
Wat is het verschil tussen vintage meubelen en retro meubelen? Vintage meubels zijn items die het verhaal van de vorige eigenaar kunnen vertellen, maar het is eigenlijk een tweedehands item. Maar wat is retro dan precies? Retro meubelen krijgen een nieuw ontwerp met een retro-look. Ze worden meestal teruggebracht tot vormen, materialen en stoffen uit het verleden om ze een retro-look te geven. Soms worden meubels met een retro-look opzettelijk “gebroken” om het er verouderd uit te laten zien. Meubelwinkels bevelen nieuwe producten met een vintage look. De reden hiervan is dat je meubelen voor langere tijd kunt gebruiken. Bovendien is het klassieke ontwerp tijdloos en hebben de retro ogende meubels meer persoonlijkheid. Dat merk je ook in kantoren en horecagelegenheden. Daarom zal het klassieke ontwerp met een retro-look worden gebruikt in de volgende situaties:
- Restaurants;
- Lunchrooms;
- Kantines;
- Vergaderruimtes.
Vintage kleuren
Qua kleurgebruik kun je met een vintage bankstel alle kanten op. Als je veel wit in huis hebt, zorgt dit ervoor dat de focus op je meubels en planten blijft. Maar je kunt er juist ook voor kiezen om een aantal knallende kleuren toe te passen in jouw interieur. Vintage kleuren kunnen vaak een vrolijk karakter hebben, ook bestaan er natuurlijk kleuren die iets minder populair zijn en minder jouw stijl zijn. Onderstaand kun je een paar vintage kleuren vinden die tegenwoordig veel worden gebruikt:
- Petroleum (blauwachtige kleur)
- Zonnig geel
- Groentinten
- Bruine kleuren
- Oranje