Na de introductie van het energielabel voor woningen in het jaar 2007 kreeg elke woningeigenaar in 2015 er een van overheidswege. Dit was echter niet permanent, omdat het ging om een indicatie van het energieverbruik van de betreffende woning. De verhuurder of woningeigenaar moest dan ook zelf een energielabel woning aanvragen dat geldig zou blijven voor de daaropvolgende 10 jaar.
Aanvragen van een energielabel
De aanvraag van zo een label kan heel makkelijk en de prijs is gemiddeld maximaal € 200,-. Degene die het wenst te verkrijgen wendt zich persoonlijk tot een erkend deskundige. Deze wordt ook wel een energieadviseur genoemd en komt als de afspraak eenmaal is gemaakt om alle woningkenmerken die te maken hebben of samenhangen met energieverbruik, te controleren. De woningkenmerken die worden onderzocht om te bepalen welk energielabel een woning moet gelet op het energieverbruik, zijn bijvoorbeeld het soort isolatie dat is gebruikt voor de woning, glas, het soort verwarming in de woning, de ventilatiesystemen en de aparte voorzieningen voor warm water, zonnepanelen en zonneboiler.
Op tijd je energielabel aanvragen
Zodra je weet dat je van plan bent je huis te gaan verhuren of te verkopen moet je al beginnen om de energielabel aan te vragen. Tijdens het zoeken door kopers krijgen ze ook een overzicht van de energielabel. Dit geeft ze al wat waardevolle informatie als het om de woning gaat.
Hoe werkt de energielabel in de praktijk
Wanneer je de energielabel bekijkt dan kan je in een overzicht zicht als de woning goed is geïsoleerd of niet. Je kan zien als de apparaten in het huis zuinig draaien. Het heeft natuurlijk ook te maken met je gedrag. Stook je op een zuinige manier, gebruik je veel warmwater of niet, hoeveel apparaten heb je tegelijk in huis aan die intensief stroom verbruiken. Het kan dus voorkomen dat in soortgelijke huizen die eenzelfde energielabel hebben, het verbruik dan wel kan gaan verschillen.
Wanneer er geen energielabel is
Het kan gebeuren dat de huurder of de koper van een huis geen energielabel heeft ontvangen. De huurder of verkoper moet dan een schriftelijk verzoek doen aan de verhuurder of de verkoper om een energielabel te laten opstellen. Mocht dat niet gebeuren dan kan men een melding hiervan doen bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. In het uiterste geval kan men voor het verkrijgen van een energielabel stappen naar de rechter.