asbest in je vloer

Wat te doen bij asbest in je vloer?

Ben je lekker bezig met klussen en moet er een vloer verwijderd worden? Vooral bij oude huizen is het even opletten dat de vloer geen asbest bevat. Dit is schadelijk en al een tijdje verboden, maar komt nog steeds veel voor. Wat kan je het beste doen bij asbest in vloerbedekking? Je leest er hier alles over.

Waarom gebruikte men in het verleden asbest?

Asbest is vandaag de dag nog steeds aanwezig hoewel er al lange tijd een verbod op heerst. Toch kan je het tegenkomen bij een bouw of sloop van een huis en dus ook in de vloer. Waarom werd asbest in de eerste plaats gebruikt in de bouw? Dat komt omdat asbest sterk, isolerend en brandwerend is. Daarnaast is het erg goedkoop materiaal.

Kan je asbest verwijderen als particulier?

Klinkt waarschijnlijk een beetje apart, maar als particulier mag je asbest vloeren zelf verwijderen. Dat komt omdat een oude vloer op zichzelf niet voor veel gevaar zorgt. Je moet pas op gaan letten als de vloer in zeer oude staat is en open komt te liggen bij renovatiewerken. Wanneer je merkt dat het wel heel extreem wordt schakel dan een professioneel bedrijf als Gaertner Milieutechniek in om het te laten verwijderen. Je wilt jezelf en je collega’s niet blootstellen aan deze schadelijke stof.

Gebruikt men nog steeds asbest?

Sinds 1998 is asbest volledig verboden in Nederland. Dat betekent dat je het niet meer mag produceren, hergebruiken en verhandelen. Toch werd het na 1998 nog een aantal jaren gebruikt. Wees niet verrast dat je asbest tegenkomt in huizen en constructies gebouwd tot 2000. Bedrijven besloten stiekem om hun voorraad asbest te gebruiken en zodoende geen verlies te leiden. Als je wilt weten of asbest in vloerbedekking zit neem dan contact op met een professionele adviseur. Die kan precies nagaan of je deze schadelijke stoffen in jouw huis hebt zitten.

Lees tip:  5 tips voor eetkamerstoelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *