Welke stalamp is het beste voor lezen?

Verlichting is altijd en overal belangrijk, maar voornamelijk in de zithoek mag de juiste verlichting niet ontbreken. Dat komt omdat je vaak in de zithoek een boek of iets anders gaat lezen, en om je ogen gezond te houden heb je bij deze activiteit goed licht nodig. Een goede leeslamp kan een wereld van verschil maken en ervoor zorgen dat je nog beter in het verhaal dat je leest opgenomen kunt worden. Een moderne stalamp is natuurlijk ideaal om in een zithoek te hebben. Je kan ze precies richten op de bladzijden van je boek, zonder dat je met het felle licht andere mensen in de ruimte stoort. Maar hoe weet je welke stalamp geschikt is om bij te lezen en waar je op moet letten?

Het ontwerp van de lamp

Een stalamp om bij te lezen is vaak best hoog en valt dus meteen op als je naar de woonkamer kijkt. Het is allereerst dan ook belangrijk dat je een stalamp kiest die je mooi vindt. Als je een praktische stalamp hebt gekocht waar je eigenlijk helemaal niet zo gek op bent, heb je de kans dat je in de praktijk nooit zin hebt de lamp te gebruiken. Een moderne, staande zwarte lamp met stijlvolle en minimalistische eigenschappen past vrijwel in elk interieur. Je kan er voor kiezen een lamp te nemen die je op allerlei manieren kunt verstellen, zodat je de lamp wat kleiner kunt maken als je deze niet gebruikt. 

De lichtsterkte van de lamp

Het verschil in lichtsterkte van een lamp wordt vandaag de dag vaak aangegeven in Lumen. Voor elk doel heb je weer een andere lichtsterkte die gewenst is. Voor een nachtlampje die je ‘s nachts aan laat wil je waarschijnlijk niet meer dan 100 Lumen hebben, maar voor het lezen van een boek wil je in ieder geval 300 Lumen beschikbaar hebben. Wat belangrijk is voor de lichtsterkte van een leeslamp is dat je deze kunt dimmen. De meeste stalampen zijn bedoeld om bij te lezen en deze hebben dus al een dimmer ingebouwd. Als je een lamp hebt zonder dimmer, kun je ervoor kiezen om een dimmer er tussen te laten zetten. 

Lees tip:  Klimaatfolie aanbrengen, wat maakt het zo belangrijk?

De effecten van zwakke verlichting

Wanneer de lichtbron te ver weg staat of de lichtsterkte zwak is, moeten je ogen zich sterk inspannen tijdens het lezen. Je kan hierdoor vermoeidheid ervaren of hoofdpijn krijgen in een uiterst geval. Het is dan ook goed je ogen voldoende rust te geven na afloop van het lezen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *