hanglampen

Zo kiest u uit alle hanglampen de perfecte lamp voor u

Ziet u door alle hanglampen het bos niet meer? Dan is dat begrijpelijk. Er worden een groot aantal soorten hanglampen aangeboden en het is zaak dat u daar de beste uitkiest. Dit is lastig als u niet exact weet waar u op moet letten en waar u naar moet zoeken. Daarom hebben we hier advies verzameld waarmee u beter voorbereid aan de keuze begint. Met deze informatie krijgt u een duidelijk beeld van wat u nodig heeft en wordt het aanwijzen van de perfecte lamp direct een stuk gemakkelijker.

Hanglampen voor verschillende ruimtes

Allereerst vraagt u zich af waar de hanglamp moet komen te hangen. Veel mensen kiezen voor één of meerdere hanglampen boven de eettafel, maar ze kunnen net zo goed in de woonkamer, boven een dressoir of in de slaapkamer worden gehangen. De ruimte waarin de lamp moet komen bepaalt voor een groot gedeelte het soort verlichting dat u wilt aanschaffen. En dat brengt ons dan bij de volgende overweging die u moet maken.

Hoe wilt u met uw hanglamp verlichten?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten verlichting en met hanglampen kunt u een aantal van deze functies vervullen. 

  • Als u een hanglamp aan wilt schaffen voor basisverlichting, dan zorgt deze voor evenveel licht in de gehele ruimte. Dit is het licht wat u aandoet als u de weg wilt kunnen vinden, maar niet als u sfeer wilt creëren. In de woonkamer wordt een hanglamp vaak als basisverlichting gebruikt en dat wordt dan aangevuld met sfeerverlichting.

Tip: sluit een dimmer aan op uw hanglamp in de woonkamer en deze is zowel te gebruiken als basis- als voor sfeerverlichting.

  • Hanglampen die boven de eettafel hangen zijn meestal bedoeld als sfeerverlichting, of als gerichte verlichting. Sfeerverlichting zorgt voor contrast in een ruimte en gerichte verlichting trekt uw aandacht naar dat gedeelte van de kamer. 
  • Als laatste zijn hanglampen natuurlijk ideaal als decoratieve verlichting. Dit type verlichting heeft geen andere functie behalve decoratief te zijn.
Lees tip:  Producten die niet in de tuin kunnen ontbreken

Hanglampen boven de eettafel

Als u een hanglamp aanschaft voor boven de eettafel, heeft u nog een aantal andere factoren om rekening mee te houden. Denk dan bijvoorbeeld aan de hoeveelheid hanglampen die u boven de tafel wilt hangen, de hoogte waarop deze gehangen moeten worden (60 tot 75 centimeter van het tafelblad is standaard), de felheid van het licht en de vorm van de lamp. Veel mensen kiezen dan voor een hanglamp met een dimmer, zodat er ook aan de eettafel sfeer gecreëerd kan worden als dat moet. Na het eten als u voldaan aan de koffie zit, is een zacht licht ideaal om bij uit te buiken.

Hoe wilt u uw lamp ophangen?

Een laatste punt waar u over na moet denken is over het ophangen van uw hanglamp. Wilt u een huidige lamp verplaatsen dan is dat veel gemakkelijker dan wanneer u nog een leiding aan moet leggen naar dat gedeelte van het plafond. Vraag uzelf dus ook even af of het wel mogelijk is om uw hanglamp op te hangen of dat u beter voor een ander soort verlichting kiest.

Moeite bij het kiezen van een een geschikte hanglamp? Bij LampTwist helpen ze u graag verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *