Zonnepanelen check

Zonnepanelen check: is jouw dak geschikt?

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? Dat is wat iedere huiseigenaar die de panelen nog niet heeft zich afvraagt. Het is heel gemakkelijk zelf te achterhalen hoe dit zit. Er zijn namelijk steeds meer mogelijkheden om en check te doen. Wanneer je weet waar je op moet letten, is het eigenlijk heel simpel. De volgende informatie zal je daarbij helpen. Zo kan je heel simpel bepalen of je zonnepanelen op het dak kunt nemen. Of moet je voor een alternatief gaan?

Het juiste soort dak

Het begint allemaal met het juiste soort dak. Het maakt daarbij niet uit of je dak schuin of plat is. Ook de bedekking hoeft niet perse uit te maken. Het is alleen wel belangrijk dat de juiste materialen worden gebruikt om de panelen te plaatsen. In de eerste plaats moeten ze in de juiste richting liggen. Dat betekent dat je ze richt op de zon. Dat de zon gedurende de dag verplaatst, moet je daarin natuurlijk meenemen. De panelen kunnen het best op het zuiden gericht worden. Dat geeft de beste opbrengst. Richting het noorden verdien je eigenlijk niets, dus dit is niet erg verstandig.

De juiste helling

Een schuin dak kan net wat beter zijn dan een plat dak. Een paneel onder een helling levert net iets meer op. Een hoek van 36 graden is vaak het best. Het is op een plat dak ook mogelijk om de panelen onder een hoek te plaatsen. Daar zijn dan zogenaamde consoles voor nodig. Zo kan je ze ook dan onder de ideale helling krijgen. Is de hoek scherper of flauwer? Dan zal dat ook effect hebben op de opbrengst. Die is dan minder. Wil jij een gratis dakscan laten uitvoeren? Zonduurzaam helpt je graag om te bepalen of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen!

Lees tip:  Wat is een vintage bankstel?

Heb je voldoende ruimte?

Laat vooraf even bekijken hoeveel ruimte je precies op het dak hebt voor je zonnepanelen. Zo kan je er zeker van zijn dat je er ook echt iets mee kunt. Een paneel heeft op een schuin dak 1,5 vierkante meter nodig, op een plat dak 2,5 vierkante meter. Je wil niet dat ze in elkaars schaduw staan. Weeg deze ruimte af tegen de ruimte die je hebt. Kan je dan voldoende panelen neerzetten? Kijk daarbij ook naar eventuele bedreigingen uit de omgeving. Heb je geen hoge boom of hoge toren in de buurt die schaduw op je dak werpt? Als dat het geval is, dan kan je namelijk ook ongewild minder opbrengst krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *