Verduisterende gordijnen – daglichtfilter bij uitstek

Als je het over verduisterende gordijnen hebt, bedoel je gordijnstof dat op een speciale manier geweven is. Het weefsel bestaat namelijk uit niet minder dan drie lagen. Er is een voorzijde en een achterzijde. De laag daartussenin is de derde en die is zwart. Verduisterend is een goed woord voor dit type gordijnen want geheel lichtdicht zijn ze vrijwel nooit. Hoe lichter de kleurtint van deze drielaags gordijnen, hoe meer licht ze nog doorlaten.

Vijf stimuli om verduisterende gordijnen aan te schaffen

Je verhindert met verduisterend gordijn dus niet alle zonlicht om je ruimtes binnen te komen. Maar wel veel meer dan bij gewone gordijnen het geval is. Er zijn minimaal vijf redenen om te overwegen dit type gordijnen in huis te nemen. Al die redenen tezamen maken zulke gordijnen ook behoorlijk populair.

1 Min of meer verduisterende gordijnen

Je kunt kiezen uit een scala van min of meer verduisterend gordijn. Sommigen nemen bijna al het licht weg uit de kamer, andere gordijnen breken het licht en verzwakken het behoorlijk maar laten alsnog een lichtgloed toe. Behalve als je black-out gordijnen neemt; hier dringt geen enkel zonnestraaltje meer doorheen. Zelfs het felle lampje van je telefoon wordt opgeslokt door een black-out gordijn. Voor de meeste mensen is nog ietwat zwak licht echter aantrekkelijk. Er wordt dan ook vaak gekozen voor een iets minder verduisterende stof. Soms zelfs voor een semi-verduisterende stof. Ook hier keren de gordijnen licht maar wel weinig. Je weet meteen vanuit je kamer of er buiten nog daglicht is of dat de nacht al is ingevallen.

Lees tip:  Dakraamgordijnen.nl

2 Zalige nachtrust

Het zijn vooral slaapkamers waar de verduisterende gordijnen voor worden gekocht. Logisch, want een goed gedimde slaapkamer zorgt voor lekker slapen waardoor je energiek de volgende ochtend uit bed klimt. In de babykamer hangt ook vaak een verduisterend gordijn. Wederom logisch, want baby’s en peuters doen geregeld hun ochtend- of middagslaapjes. Met de zon in je gezicht vind je dan niet snel de rust. Tegenwoordig vult (semi-)verduisterend gordijnstof ook wel de woonkamer; dit ten dienste van de privacy.

3 Trek de isolatie voor het raam

Verduisterend gordijn isoleert tweemaal. In een tijd waarin energiekosten de pan uitrijzen is warmte-isolatie van gordijnen mooi meegenomen. De isolerende werking staat niet gelijk aan platen rockwool natuurlijk, maar het is wel mooi meegenomen. De tweede isolatie betreft het geluid. Dikke gordijnen hebben een dempende werking zodat straatgeluiden veel minder je woonruimtes penetreren.

4 Vouwen met verduisterende gordijnen? 

Zijn overgordijnen echt niet je ding? Maar wil je goed het daglicht buiten kunnen beïnvloeden? Denk dan eens aan vouwgordijnen. Die zijn er namelijk ook in een verduisterende versie. Je hebt dan raambekleding die dicht op het glas zit. Vouwgordijnen nemen daarom minder plaats in. Een puntje is wel de montage van vouwgordijnen. Dit dient heel secuur te gebeuren om felle licht strepen en randjes te voorkomen.

5 Ik wil mijn mooie gordijnen niet inruilen

Maar je wilt wel een verduisterend effect bereiken. Geen nood aan de man. Je favoriete gordijnen kunnen blijven hangen. Ze moeten wel een moment van het hangsysteem af want je voegt dan een verduisterende eigenschap toe. Je lievelings gordijnen worden in dat geval gevoerd met een verduisterende stof. De voering zie je niet terug maar het effect van verduisterende gordijnen is er na ophanging wel degelijk.

Lees tip:  Wat maakt raamdecoratie zo belangrijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *