Welke soorten raamdecoratie zijn er allemaal?

Heb je gekozen om binnenkort te gaan investeren in raamdecoratie, dan kan je uitgaan dat je een ruim aanbod aan keuzes hebt. Raamdecoratie is namelijk in vrijwel elke denkbare kleur en soort te krijgen, waarbij je voor elk soort interieur wel een geschikte vorm kunt vinden. Wil je meer te weten komen over de verschillende vormen? Ga dan direct door met lezen.

De verschillende soorten raamdecoratie

We kunnen verschillende vormen van raamdecoratie onderscheiden, waarbij elke vorm beschikt over andere kenmerken, eigenschappen en prijskaartje. De meest populaire vormen die op de markt te vinden zijn, zijn plisségordijnen, rolgordijnen, duo rolgordijnen, lamellen, jaloezieën, shutters, vouwgordijnen en normale gordijnen.

Plisségordijnen

Plisségordijnen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten stoffen, waaronder plisségordijnen met een verduisterende stof, plisségordijnen met een lichtdoorlatende stof of plisségordijnen met een transparante stof. Je kunt uitgaan dat verduisterende plisségordijnen een isolerende werking met zich meebrengen. Daarnaast zorgen plisségordijnen voor meer privacy in huis.

Rolgordijnen

Met rolgordijnen kan je de stof gemakkelijk op en neer halen door middel van een ketting. Er zijn verschillende soorten rolgordijnen, waaronder transparante rolgordijnen, semi-transparante rolgordijnen en verduisterende rolgordijnen. Verduisterende rolgordijnen zorgen voor een betere isolatie waardoor de ruimte aangenaam warm blijft.

Duo rolgordijnen
De horizontale banen van duo rolgordijnen zijn meestal af te wisselen, waarbij je kunt kiezen tussen een transparante stof of een semi-transparante stof. Op deze manier kan je zelf gemakkelijk bepalen hoeveel lichtinval en privacy je binnenshuis wenst te hebben.

Lamellen

Bij lamellen spreken we over een rails en verticale lamellen gemaakt van PVC. Lamellen brengen een verduisterend, maar ook een isolerend effect met zich mee. Daar komt nog bij dat je geheel zelf kunt bepalen wat de mate van privacy en van lichtinval binnen je woning is omdat de lamellen zowel in open als in gesloten stand kunnen en dat lamellen gemakkelijk te onderhouden zijn.

Lees tip:  Dakraamgordijnen.nl

Jaloezieën

Als we het hebben over jaloezieën, dan kan je uitgaan van horizontale lamellen met een bepaald gaatjespatroon. Met jaloezieën kan je een verduisterend effect creëren in elke ruimte, maar je kunt ook zelf bepalen hoeveel de lichtinval en de privacy moet zijn door de lamellen te kantelen op de gewenste positie.

Shutters

Shutters zijn niets meer dan houten horizontale luiken die met de hand gekanteld kunnen worden waardoor je zelf kunt aangeven hoeveel licht je binnenshuis wilt en hoeveel privacy je wilt hebben. Daarnaast werken shutters zowel verduisterend als isolerend waardoor je altijd een knusse en gezellige sfeer in huis hebt.

Vouwgordijnen 

Bij vouwgordijnen kan je uitgaan van hetzelfde principe als bij rolgordijnen, met uitzondering op de stof. De mate van isolatie is bij vouwgordijnen afhankelijk van de doorlatendheid van de stof van het gordijnen. Vouwgordijnen die verduisterend zijn kunnen beter isoleren dan transparante vouwgordijnen.

Reguliere en traditionele gordijnen

Traditionele gordijnen bestaat uit niets meer dan een stuk stof en een rails, waarbij je kunt kiezen uit transparante gordijnen, semi-transparante gordijnen of verduisterende gordijnen. Verduisterende gordijnen zijn meestal van een dikke voering voorzien en werken dus extra isolerend dan gordijnen die transparant zijn.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *